Objavljeno: 19.04.2017 u 7:54 | Featured, Vijesti | Komentara:

NAJAVLJENA BIJELA APOKALIPSA: Aprilski SNIJEG blokirao dio Evrope, a nas tek čeka NEVRIJEME!

U bijelo, snežno jutro probudili su se nakon tmurne hladne, kišne noći i žitelji Varšave u Poljskoj, gdje su se zabijelili travnjaci i drveće, krovovi, parkirani automobili, iako se se zbog temperatura viših od nule snijeg brzo topi. Neki Varšavljani zabavljaju se crtajući poruku “proljeće“ i cvjetiće prstom po automobilima prekrivenim tankim snježnim prekrivačem.

snijeg

Upozorenje da danas očekuju komplikacije u saobraćaju zbog snijega ne samo u najvišim planinskim predjelima izdali su i slovački meteorolozi. Oluja u Hrvatskoj Širom Hrvatske stiglo je najavljivano pogoršanje vremena. Tako je u sedam sati ujutro u Požegi, Kninu, Đakovu, Županji, kao i u Vinkovcima izmjereno svega 2 stepena Celzijusa! U Zagrebu je izmjereno 7 stepeni, a na Sljemenu je pala i susnježica. U Šibeniku je u 7 sati izmjereno 6 stepeni, kao i u Metkoviću, u Zadru je izmjereno 8, u Splitu 10 stepeni, kao i u Dubrovniku.

Istok Hrvatske biće oblačan uz povremenu kišu koja se predviđa sredinom dana i poslijepodne. Duvaće mjestimično umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar te će biti još malo hladnije nego u ponedjeljak. Čehe i Poljake danas je na putevima neprijatno iznenadio snijeg u aprilu – kada mu vreme nije, kao i haos u saobraćaju, posebno što su mnogi vozači disciplinovano već zamijenili zimske gume na automobilima za ljetnje.

Putari su izašli na drumove nekoliko čeških regiona da uklanjaju neočekivani snijeg koji je jutros paralisao saobraćaj prie svega u Karlovarskom regionu na zapadu zemlje. Snijeg otežava saobraćaj i na autoputu koji povezuje Prag i Drezden i to u pograničju u planinskom terenu gdje je napadalo nekoliko centimetara svježeg snijega, a slično stanje je i na istoku Češke.

Slično će biti i u zapadnijim područjima uz najvišu temperaturu od 9 do 12 stepeni. I tu će tokom dana ponegdje biti umjerenog vjetra, uglavnom sjeveroistočnog i sjevernog. A uz većinom oblačno vrijeme treba računati i na kišu, piše HRT. U krajevima uz Muru i Dravu mogućnost za kišu biće najmanja, a očekuju se i kraća sunčana razdoblja. Njih će biti samo mjestimično na sjevernom Jadranu, dok će u većini gorskih predjela te na obali prevladavati oblačno.

Povremeno će biti kiše i ponekog pljuska s grmljavinom, a uz pad temperature kiša će u Lici i Gorskome kotaru u područjima višim od 700 metara preći u susnežicu i snijeg. Duvaće sjeveroistočni vetar, bura koja će jačati na jaku i olujnu. Na srednjem Jadranu će u prvome dijelu dana duvati jugo, mjestimično i jako, a zatim će pokraj dana i u noći na srijedu okrenuti na buru. Pri tom s umjerenim talasima i talasima, na otvorenome i uz jače talase. Uz promjenljivu naoblačnost biće kiše te grmljavinskih pljuskova, ponegde moguće i izraženijih. Temperatura će se u unutrašnjosti kretati oko 10°C, dok će na krajnjem jugu ići do 16.

Izvor: blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: