Objavljeno: 11.02.2016 u 9:36 | Featured, Vijesti | Komentara:

KAKVA TUGA: Svi zaplakali kad su čuli u čemu je ukopana poginula djevojka Nevena (20)!

Nakon tragične nesreće u kojoj je smrtno stradala Nevena Mijić, zajedno sa svojim prijateljima Oliverom Hrkačem i Monikom Antolović, jučer je ova 20-godišnja Žepčanka ispraćena na posljednji počinak.

nevena-sahrana

Nevena Mijić ukopana u vjenčanici koju joj je majka sašila. Sahrana je obavljena na pravoslavnom groblju u Bistrici, a povorka je krenula od kuće žalosti iz susjednog Kiseljaka. Posmrtna povorka bila je okićena baš kao svadbena, a prema želji roditelja, koji je nisu stigli udati, kako su planirali, nego je moraju sahraniti.

Nevena je, kažu njeni roditelji, sahranjena u vjenčanici koju je majka Snježana sašila prije nekoliko dana, a Nevena probala, uz konstataciju “u ovoj ću se vjenčanici udati”.

– Moje zlato, duša tatina, poslala nam je poruku “Odoh ja”kad je krenula s društvom. I ode, ne vrati se – govori nam kroz suze, a više za sebe, otac Jovo dok nas dočekuje u dvorištu kuće u Bistrici.

Stotine znanih i neznanih, prijatelja, poznanika, komšija. Osim velikog broja građana Žepča, prijatelja i rodbine, na posljednjem ispraćaju Nevene bio je veliki broj volontera Crvenog križa iz cijele Bosne i Hercegovine – Sarajeva, Tuzle i Zenice. Većina ih kaže da su je upoznali kroz rad i druženja aktivista Crvenog križa. Upravo na dan pogibije Nevena je položila ispit za njegovateljicu te otišla na posao. Godinama je volontirala u žepačkom Crvenom križu.

Ova uvijek vesela djevojka je bila glumica u Dječijem pozorištu, džudista u lokalnom klubu. Živjela je sa roditeljima Snježanom i Jovom, sestrama Željkom i Natašom u Kiseljaku, uz regionalni put Žepče – Zavidovići.

Tišina, zlokobna tišina u dvorištu. Pred dolazak kovčega začula se sirena Hitne pomoći koja je prolazila putem. Pogled većine spušten ka zemlji, preteško je i pomisliti… Neveni i njenim drugovima Hitna pomoć nije mogla pomoći.

Bila je izuzetno aktivna, nakon završene škole radila je, a nakon posla, kobne večeri je krenula na kafu s dugogodišnjim prijateljima. Nedostajalo je nekoliko stotina metara da siđu sa “ceste smrti”, magistralnog put M-17. Otac i majka kažu da su oni “slika Bosne” jer u porodici i familiji imaju svih vjera.

– I ovdje su djeca različita samo po načinu kako se istom Bogu mole. Više sam volio da ste mi u dvorište došli na Neveninu svadbu, ali Bog je odredio drukčije – kaže Jovo.

Protojerej SPC Zoran Živković predvodio je vjersku ceremoniju.

Nakon ispraćaja pred kućom na počinak Nevena je krenula na groblje u Bistrici, nekoliko kilometara dalje. Tišinu je prekidalo samo zvono kapele.

– Sahrane su prilike kad treba dati savjet, utjehu, a njihova sudbina nas tjera na šutnju, muk. Molim vas da ovo bude opomena, posebno mladima, da sebe obuzdaju, da znaju da će prije stići ako sporije voze – rekao je sveštenik Živković opraštajući se od Nevene.

– Ovdje sam kao građanin, imam kćerku godinu stariju od Nevene. Često sam u Žepču, Maglaju, Zavidovićima, u funkciji, s ovim ljudima u dobru, pa je red i u zlu. Osjećam bol ljudi s kojima sarađujem, a gubitak mladosti boli me, prvo i najbitnije, kao čovjeka – rekao nam je Johnatan Moore, šef misije OSCE u BiH, koji je lično izrazio saučešće porodici i prisustvovao sahrani i ukopu.

Tradicionalna karnevalska povorka kroz Žepče, koju svake godine na pokladni utorak organizira Osnovna škola “Žepče”, a koja je bila planirana za jučer, otkazana je zbog nesreće u kojoj su stradala tri mlada života. Učenici i profesori Srednje mješovite škole Žepče su u holu škole napravili kutak sjećanja za bivše školske kolege koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći. Na različite načine učenici, nastavnici i Uprava ove škole odali su počast školskim kolegama Neveni, Oliveru i Moniki.

Izvor: avaz.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: