Objavljeno: 05.06.2013 u 12:42 | BiH, Featured, Vijesti | Komentara:

Građani protestuju ispred Parlamenta BiH. Počinje li revolucija u BiH?

protesti-parlament-1

Kako prenosi portal Klix.ba građani su se počeli okupljati isred zgrade Parlamenta u Sarajevu te mirnim protestom žele kazati političarima da je krajnje vrijeme da postignu dogovor i usvoje zakon o JMB.

Brojni mladi su se preko Facebooka i Twittera dogovorili da izađu na mirne proteste pred Parlament BiH, gdje trenutno traje sjednica Vijeća ministara.

Kako javlja novinar portala Klix.ba, na proteste stiže sve više ljudi, a najmlađa učesnica protesta je beba na čijim kolicima je okačen transparent na kojem piše – “Ne izlazite dok ne dobijem JMB”.

protesti-parlament-2

Traže da se tačka o JMB vrati na dnevni red te su istakli da će protestovati dok zakon ne bude usvojen.

Grupa građana Sarajeva je automobilima blokirala izlaze iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje zasjeda Vijeće ministara. No, policija ih je sve zapisala.

protesti-parlament-3

Među okupljenim demonstrantima je i građanin Sarajeva Zoran Ćatić koji je na bijeloj traci na ramenu napisao JMBG.

“Dijete bi moglo umrijeti. Nekidan smo nosili bijele trake zbog fašizma u ratu, a danas ih nosimo zbog fašizma u miru, jer je ovo mirnodopski fašizam. Jednostavno, osjećao sam potrebu da dođem i budem ovdje danas”, kazao je.

Glumac Feđa Štukan je kazao da u ovakvim akcijama moramo i možemo animirati ljude da se nešto pokrene jer, kako je kazao, samo se neće ništa riješiti.

“Moramo se malo osvijestiti. Nema smisla više čekati jer su ljudi spremni ubijati našu djecu zbog svojih para”, istakao je.

On je pozvao sve građane da se u što većem broju odazovu protestima koji će, najvjerovatnije, biti nastavljeni i sutra u 10:00 sati, kada je zakazana sjednica Parlamenta BiH.

Glumica Nela Đenisijević je pitala čije je dijete sljedeće.

“Užasno me boli što ova beba nije mogla otići na liječenje”, kazala je.

Demonstranti apeluju svim građanima da pošalju e-mail Vijeću ministara BiH i da ih zamole da što prije riješe problem u vezi sa JMB.

“U nadi da će vaši ljudski i moralni stavovi jednom prevladati političke i stranačke interese molimo vas da ovaj problem riješite”, poručili su građani političarima.

Foto: Klix.ba

 

Izvor: Klix.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: