Objavljeno: 13.09.2013 u 9:24 | Video, Zanimljivosti | Komentara:

Voyager 1 probio granicu: Prva letjelica koja je napustila Sunčev sustav

voyager12092013-youtube

DALEKE 1977. godine dvije su svemirske letjelice, Voyager 1 i 2, poletjele u svemir. Jedna od njih, Voyager 1, ući će u povijest kao prva letjelica koja je napustila Sunčev sustav, piše CNN.

Znanstvenici sada imaju čvrste dokaze da je NASA-ina letjelica Voyager 1 prešla važnu granicu i napustila heliosferu, magnetski prostor koji dijeli Sunčani sustav od ostatka galaksije, te tako postala prva takva letjelica koju je napravila ljudska ruka, a ušla je u međuzvjezdani prostor.

“Napustivši heliosferu te započevši plovidbu svemirskim morem među zvijezdama, Voyager se pridružuje ostalim povijesnim istraživačkim putovanjima kao što je ono na Mjesec”, rekao je Ed Stone, glavni znanstvenik Voyagerove misije.

Voyager 1 trenutno je od Zemlje udaljen 18,8 milijardi kilometara, dok njegov blizanac, Voyager 2, za njim zaostaje; on je nešto bliže, na 15,3 milijarde kilometara.

Izvor: www.index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: