Objavljeno: 12.05.2016 u 18:54 | Bizarno, Video, Zanimljivosti | Komentara:

VAZA SMRTI: Priča koja je ledila krv u žilama hiljadama Jugoslovena

Legenda o Bazano vazi potiče iz Italije. Riječ je o posudi prekrivenoj srebrom napravljenoj tokom 15. vijeka čija je priča o prokletstvu obišla svijet svrstavajući je u jedne od najukletijih predmeta današnjice.

bazano-vaza

Priču je prvi objavio 1988. godine jedan jugoslovenski list koji je takođe bio u prilici i da fotografiše ukleti predmet.

Jeziva priča o ovoj vazi počinje u malom selu blizu Napolija u Italiji gdje ju je nepoznata mlada žena dobila kao svadbeni poklon. Iste noći je umrla dok je u rukama držala vazu, piše portal Examiner.com.

Neke legende kažu da je djevojka umrla prirodnom smrću, dok druge tvrde da je ubijena. Kako bilo, vaza je prešla u nasljedstvo njene porodice i tu je ostala godinama. A priča se stalno ponavljala – kako bi neko došao u posjed vaze, umro bi ubrzo pod čudnim okolnostima, a ukleti predmet je prebacivan na sljedećeg člana porodice… Nakon što je serija misterionih smrti zaprijetila da izbriše sa zemlje ovu porodicu, preživjeli članovi su riješili da je sakriju duboko u zemlju. Jednom kada su to učinili, smrti su prestale.

Međutim, 1988. godine vaza je ponovo pronađena. U njoj se nalazila poruka na kojoj je pisalo: “Pažnja! Ova vaza donosi smrt”. Osoba koja je pronašla vazu, nije se obazirala na ovo, poruka je uništena, a predmet uskoro prodat na aukciji.

I tako je vaza ponovo prenošena sa osobe na osobu sijući smrt svuda gdje bi se pojavila. Legenda kaže da su sve smrti bile neobične i da su nastupile ubrzo pošto bi osoba došla u posjed ukletog predmeta.

Ali čak ni ovo nije kraj priče! Posljednji vlasnik vaze bio je toliko uplašen njenom zlokobnom prošlošću da ju je, u pokušaju da je razbije, bacio kroz prozor. Čudno, ali vaza se nije razbila, ali je zato pogodila u glavu policajca. On je vlasniku napisao kaznu, ali je čak i poslije prijetnji, čovjek odbio da vazu uzme nazad. Policajac je vazu odnijeo u lokalne muzeje, ali nijedna institucija je nije željela.

Priču o vazi koja donosi smrt zabilježio je iste godine jedan jugoslovenski magazin pod naslovom “Bazano: Vaza koja nosi smrt?”, a tada su i nastale jedine poznate fotografije ovog predmeta. Nakon toga, priča je otišla u svijet izazivajući pažnju stotina hiljada spiritualista širom planete.

Međutim, ni nadležni nisu željeli da vazu drže u svom posjedu duže nego što je to neophodno. Lokalno stanovništvo u Napoliju i danas vjeruje da je na kraju policija vazu stavila u drveni sanduk i zakopala na groblju da je više niko ne pronađe.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: