Objavljeno: 08.07.2017 u 10:49 | Ostalo, Video | Komentara:

Svi bježe u Njemačku, ali da li se uopšte isplati živjeti i raditi tamo? Pogledajte kolike su plate, a koliko je potrebno da se preživi (VIDEO)

U prosjeku 32.000 ljudi godišnje ode iz Srbije u potrazi za ‘boljim životom’, a od toga tradicionalno najviše ode u Njemačku. Međutim, dok većina vjeruje da je Njemačka ‘obećani raj’, postoji ipak nekoliko stvari koje budući gastarbajteri treba da znaju prije nego se odluče za selidbu.

Foto printsrkin: Youtube/PeroDefformero, A. Nalbantjan

Foto printsrkin: Youtube/PeroDefformero, A. Nalbantjan

Kakav će vam život u tuđini biti, zavisi naravno od onoga za koji posao ste kvalifikovani. Evo nekoliko primjera kako i koliko se zarađuje u Njemačkoj.

Građevinski inženjeri mjesečno zarađuju oko 3.000 eura bruto, odnosno 2.000 neto, a arhitekte su u rangu građevinskih inženjera, ljekari i matematičari zarađuju 600 eura više mjesečno, dok informatičari zarađuju oko 2.300 eura neto.

Konobari, kuvari i frizeri mjesečno zarađuju 1.000 eura plus napojnice. Automehaničari, električari i modeli zarađuju oko 1.300 eura, a njegovatelji sa iskustvom zarađuju 1.600 eura neto, javlja Dojče vele.

Međutim, za stan i režije od plate svakog mjeseca, zavisno o mjestu stanovanja, treba izdvojiti najmanje 600 eura. Za hranu se u prosjeku izdvaja 280 eura po osobi, dok mjesečna karta za javni prevoz stoji najmanje 50 do 100 eura mjesečno.

Medicinski tehničar Milan Milivojević radi kao medicinski tehničar u Njemačkoj i trenutno je zaposlen kao njegovatelj u jednom staračkom domu. Bolje živi u Njemačkoj s jednom, nego u Srbiji s tri plate.

U Srbiji sam s višom medicinskom školom radio kao rendgen tehničar u bolnici, poslijepodne sam odrađivao drugi posao u kafiću. Supruga je takođe bila zaposlena. Praktično smo imali tri plate i s te tri plate smo bili negdje na nuli. Ovdje ćemo s jednom platom moći normalno da živimo, a moći ćemo da priuštimo i odmor, o čemu smo dosad samo sanjali – kazao je Milivojević.

Izvor: telegraf.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: