Objavljeno: 28.08.2016 u 11:30 | Video, Zanimljivosti | Komentara:

SVI BI DA ŽIVE OVDJE: U ovom gradu stanarina košta manje od jednog eura, ali postoji caka…

Fuggerei, mjesto u bavarskom gradu Augsburgu, jedan je od najstarijih svjetskih kompleksa socijalnog stanovanja. Godišnja stanarina u njemu stanovnike košta manje od jednog eura.

njemacki-gradic (2)

Fuggerei je napravio Jakob Fugger, jedan od najbogatijih i najmoćnijih finansijera u historiji, koji je svojim nasljednicima ostavio više od sedam tona zlata. Imao je poslovne veze sa Vatikanom, Rimskim carstvom i Habsburzima.

Nezadovoljan materijalnim dobrima, Jakob je bio posvećen činjenju dobrih djela. Uz pomoć svog brata Jakob je finansirao izgradnju Fuggereia sa početnim depozitom od 10.000 guldena, između 1514. i 1523. godine. Ovaj kompleks za siromašne ponudio im je usko povezanu religioznu zajednicu sa veoma jeftinim smještajem.

njemacki-gradic (1)

Stanovnici su većinom bili zanatlije i nadničari, a od 1681. do 1694. godine Fuggerei je domom zvao i pradjed Wolfganga Amadeusa Mozarta, poznatog austrijskog kompozitora.

Stanovnici plaćaju istu kiriju kao i 1520. godine, koja iznosi 1 tadašnji gulden, a današnjih 88 euro centi. Razumljivo, ovo Fuggerei čini veoma popularnim mjestom za stanovanje. Liste čekanja za useljenje iznose oko 4 godine, a da bi se neko uopšte razmatrao za useljenje, mora ispunjavati neke uslove.

Ako želi da joj Fuggerei bude dom, osoba treba: biti katolik i učestvovati u tri dnevne molitve, imati preko 60 godina, živjeti najmanje 2 godine u Augsburgu, biti skromnog materijalnog stanja ali bez duga.

Od stanovnika se očekuje i da doprinose zajednici time što će preuzeti ulogu noćnog čuvara, crkvenjaka ili baštovana.

njemacki-gradic (3)

Za one koji pak ne ispunjavaju uslove, tu je uvijek turistički obilazak. Mjesto godišnje posjeti oko 200.000 turista, a zanimljiva historija, kao i socijalna komponenta doprinose zanimanju za ovo neobično njemačko mjesto.

Izvor: klix.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: