Objavljeno: 24.05.2018 u 19:27 | Slike, Video, Zanimljivosti | Komentara:

PRAVA SIMBOLIKA ‘ČOKER’ OGRLICA: Da li ćete ih ponovo nositi kada saznate šta ZAISTA predstavljaju? (FOTO)

Devedesetih su čoker ogrlice bile neizostavan modni detalj, a sada se polako vraćaju u modu. Međutim, da li znate šta ZAISTA one predstavljaju?

coker-ogrlice (1)

Kao i sve ostalo, i modni detalji se ponavljaju kroz istoriju. Možda mislite da su nekada popularne “čoker” ogrlice izmišljotina nastala ’90-ih godina prošlog vijeka, ali one su zapravo bile prisutne dugo kroz istoriju, a u svakoj epohi označavale su nešto drugo.

Nosili su ih i Kinezi, Indijanci, Indijci, drevni Egipćani… a svima su one predstavljale drugačije stvari.

1798. godina

U vrijeme Francuske revolucije, žene su nosile čoker ogrlice u crvenoj boji, kako bi odale počast onima koji su završili na giljotini.

Ogrlice su bile u formi trake, a osim na vratu, mogle su se nositi i kao modni detalj na odjeći, pa se tako uglavnom ukrštala u obliku slova X na leđima.

1860. godina

U ovo vrijeme, čoker ogrlice nisu predstavljale ništa pohvalno. Naime, crne trake oko vrata djevojaka uglavnom su značile da se nalazite u društvu prostitutke. Jedan primjer za to može se pronaći u Maneovoj slici “Olimpija”.

Ipak, mogle su da prođu i kao običan modni detalj, makar ukoliko sudite po slikama Edgara Degaa – tamo balerine često oko vratova imaju crne trake.

coker-ogrlice (3)

Kraj 19. i početak 20. vijeka

Ubrzo su se i dame iz visokog društva povele za modom čokera, pa ste ovakav tip ogrlica mogli da vidite i na kraljevskim vratovima. Tako je Aleksandra od Danske, supruga Edvarda VII i carica Indije proslavila sasvim određeni tip čoker ogrlica.

Naime, u njeno vrijeme nosile su se čoker ogrlice od bisera koje su pokrivale cijeli vrat. Bile su popularne i baršunaste sa dragim kamenom u sredini. Aleksandra od Danske je uvela u modu široku čoker ogrlicu od bisera i dijamanata, a uskoro je ona postala poznata kao “ogrlica za pse”.

coker-ogrlice (2)

Poslije ovoga, čokeri nisu bili toliko u modi, a onda su nastupile devedesete godine i popularne čoker ogrlice u formi lažne tetovaže – sigurno ih se sjećate, a vjerovatno ste ih i sami nosili.

Danas se one ponovo vraćaju u modu, a na vama je da izaberete šta će vama predstavljati.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: