Objavljeno: 15.04.2017 u 11:13 | Video, Zanimljivosti | Komentara:

Ovo je pijaca na kojoj se prodaju mlade (VIDEO)

Mjesto Stara Zagora u Bugarskoj, četiri puta godišnje postaje pijaca za nevjeste. Riječ je o starom običaju koji i dalje poštuje romska zajednica Kaladžija, prema etnolozima, najzatvorenija zajednica u regionu.

mlade-bugarska

Novinari Al Jazeere su posetili pijacu i razgovarali sa budućim nevjestama, mladoženjama, starješinama zajedinice i roditeljima.

Djevojke koje dolaze u Staru Zagoru u ovom običaju ne vide ništa loše. Na isti način su se udale njihove majke i bake. Riječ je o dogovorenim brakovima za koje pristanak moraju da daju i mladoženjenini i njihovi roditelji.

Djevojke se za ovu priliku lijepo oblače i nadaju se udaji, a mladići zlatom oko vrata nastoje da pokažu koliko su bogati.

“Ako dam svoje dijete bez nadoknade, to znači da sam čovjek bez autoriteta. Mene onda niko ne poštuje, pa ni moje dijete. Tako cijela porodica gubi ugled”, objašnjava jedan otac koji se našao u Staroj Zagori.

Iako mnogi mladi kažu da se ovaj običaj polako gubi i da zajednica sve više poprima bugarske običaje, etnolozi kažu da je ipak riječ o najzatvorenijoj zajednici u regionu. Osim toga, kako napominju, običaj kupovanja mlade je postojao i među Bugarima, sve do 19 vijeka.

Izvor: zena.blic.rs/aljazeerabalkans

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: