Objavljeno: 11.04.2017 u 12:16 | IT / Tech, Video, Zanimljivosti | Komentara:

Ovi mobilni telefoni NAJVIŠE ZRAČE! Vrlo su štetni – provjerite da li je VAŠ među njima! (VIDEO)

Duga izloženost elektromagnetskom zračenju sa sobom nosi posljedice. Da je zračenje mobilnih telefona štetno za zdravlje, još nije potpuno dokazano, kao što nije dokazano ni da nije štetno.

radijacija-mobitel

Prema nekim istraživanjima, zračenja mogu da uzrokuju nesanicu, druga istraživanja tvrde da je nuspojava dugoročne upotrebe mobilnog telefona neplodnost, pa čak i karcinom.

Zakonodavstva mnogih zemalja preporučuju da se mobilni telefoni zabrane djeci mlađoj od 12 godina, ili da se koriste za pozive bez slušalica. Izraelsko zakonodavstvo je, na primjer, ozbiljno razmatralo stavljanje zdravstvenih upozoravajućih poruka na mobilne telefone kakve imamo na kutijama za cigarete, dok je u nekoliko iniciran predlog da se zabrani Wi-Fi veza u školama i sličnim ustanovama.

Naučna analiza objavljena krajem 210.godine pokazala je mehanizme i uticaje zračenja na živo tkivo i DNK. U zaključku te studije stoji da DNK reaguje na zračenja iz okoline i da je povećanje zračenja mobilnih telefona i drugih uređaja siguran razlog u povećanju kancerogene epidemiologije. Šta bi značilo da su razlog povećanja broja kancerogenih oboljenja različita zračenja iz okoline koja su oštetila i još oštećuju našu DNK.

Studija izvedena u 13 zemalja pokazala je da se rizik od dobijanja raka mozga povećava za 40% u slučaju da korisnici provedu telefonirajući više od 1640 sati.

Tim iz Švedske je u nezavisnom istraživanju iz 2007. godine objavio kako je otkriveno da se rizik od dobijanja raka povećava za 540% ako se mobilni telefoni koriste više od 2000 sati. Profesor Lenart Hardel iz Švedske svojim istraživanjem je otkrio da osobe koje su počele da koriste mobilni telefon kao tinejdžeri imaju 400-500% veću mogućnost za razvijanje raka mozga u dobi od 20-30 godine.

Čak je i Svjetska Zdravstvena Organizacija zračenje mobilnog telefona svrstala u kancerogeno zračenje. Smatra se da u svijetu postoji preko 6 milijardi korisnika mobilnih telefona, što je preko 87% ljudske populacije.

Po specifičnoj stopi apsorpcije (SAR), uređaji koji imaju najmanje zračenje su sljedeći:

Samsung Galaxy Note (0.19)
Samsung Galaxy Note 2 (0.28)
Samsung Galaxy Mega (0.321)
Samsung Galaxy A5 (0.65)
Microsoft Lumia 535 (0.46)
Samsung Gusto 3 (0.53)
Microsoft Lumia 535 Dual SIM
Micromax Unite 3 (0.20)
Samsung Galaxy Grand Neo Plus (0.374)
LG 450 (0.36)
Samsung Jitterbug 5 (0.40)
LG A380 (0.41)
LG G3 Beat (0.46)

Uređaji koji imaju najveće zračenje:

BlackBerry Curve 9320 – 1.56
HTC Desire X – 1.59
Motorola V50 – 1.19
Nokia 105 – 1.48
Nokia 8810 – 1.14
Nokia Asha 503 – 1.44
Samsung S300 – 1.14
Sony Ericsson Z1010 – 1.41

Uz to, na listu mobilnih koji najviše zrače dolaze skoro svi Eplovi uređaji od Ajfona 3GS do najnovijeg uređaja. Premda zračenje ne možemo u potpunosti da izbjegnemo, možemo da smanjimo izloženost odgovornim ponašanjem prema sebi i drugima. Ove korake možete da napravite kako biste smanjili i izbjegli zračenje mobilnog telefona:

- Mobitel koristite samo za važnije pozive.

- Smanjite mogućnost zračenja mobilnog telefona korišćenjem slušalica sa žicom.

- Što češće možete, koristite zvučnik na mobilnom i što manje ga prislanjajte na uvo.

- Mobilni naslonite na uvo tek kada se osoba na drugoj liniji javi. Mobilni telefoni prilikom povezivanja koriste najveću količinu energije za dobijanje i slanje signala.

- Mobilni nemojte nositi u džepu.

- Umjesto poziva šaljite tekstualne poruke.

- Ne držite mobilni pored jastuka. Umjesto da vas budi mobilni, koristite budilnik.

- Povežite se na Wi-Fi kada god je to moguće.

- Kupujte mobilne koji manje zrače.

S obzirom na to da su istraživanja pokazala da dugoročna upotreba mobilnog telefona može da uzrokuje biološku štetu, očito je da većina proizvođača telefona sve više prepoznaje važnost toga da smanje zračenje mobilnih telefona koje proizvode.

Izvor: srbijadanas.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: