Objavljeno: 01.09.2014 u 15:22 | Video, Zanimljivosti | Komentara:

OVAJ AUTISTIČNI MOMAK JE ČOVJEK KAMERA: Pogledajte šta radi sa olovkom i papirom

Stiven Vajtšir je autističan, ali to ipak nije ono po čemu ga ljudi poznaju i definišu. On je i nevjerovatan umjetnik koji je u stanju da samo na osnovu svoje memorije naslika kompletnu panoramu grada, a zbog njegovog talenta prozvali su ga i “ljudskom kamerom”.

olovka

Zbog svog autizma, Stiven je bio nijem sve do 5. godine života, a crtanje je bio način na koji je on komunicirao sa članovima svoje porodice i svijetom oko sebe. Stivenova sestra kaže da je crtanje za njega poput vode i vazduha – nešto bez čega ne bi mogao da živi. Sve ono što Stiven vidi, na neki način oživi na papiru, a u stanju je da zapamti nevjerovatne detalje, poput broja spratova i prozora.

UBS je Stivena pozvao na turneju helikopterom iznad Njujorka, a nakon toga su mu dali ogromno platno i olovku, zamolivši ga da, prema sjećanjima i koristeći samo ono što je vidio u toku leta iznad grada, naslika čitav Menhetn.

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga. Zbog prirode nastanka i manifestacije, autizam je vrlo složen poremećaj, a njegove glavne karakteristike su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.

“Dajte sve od sebe i nikad se ne zaustavljajte, sve dok svaki detalj ne bude savršen!”, poručuje Stiven.

Izvor: cdm.me

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: