Objavljeno: 29.10.2016 u 11:09 | Slike, Video, Zanimljivosti | Komentara:

Ova fotografija je prije 32 godine obišla svijet: Zelenooku djevojčicu danas nećete PREPOZNATI!

Vjerovatno jedno od najpoznatijih lica na svijetu je lice zelenooke djevojčice iz Avganistana koja se našla na naslovnoj strani časopisa ‘National Geographic’. Da nije tih prodornih zelenih očiju, danas bi je rijetko ko prepoznao…

afganistanska-djevojcica (3)

Šarbat Gula je sa samo 12 godina stekla svjetsku slavu kada je njena fotografija očarala cijeli svijet. Čuveni fotograf Stiv Mekari zabilježio je njenu sirovu ljepotu i time je napravio najpoznatiju naslovnu stranu u istoriji čuvenog časopisa.

Ta fotografija je snimljena 1984. godine u izbjegličkom kampu u sjeverozapadnom Pakistanu u vrijeme sovjetske okupacije Avganistana.

Poslije 17 godina, fotograf je odlučio da je pronađe, kako bi saznao šta ona danas radi, da bi saznao da živi u izolovanom avganistanskom selu gdje se udala za pekara i rodila je tri kćerke.

afganistanska-djevojcica (4)

Da nije prodornih zelenih očiju, koje su izgubile svoj sjaj, rijetko ko bi je danas uopšte prepoznao, a na njenom licu ni danas nema osmjeha, već se ocrtava samo patnja.

Ona je uhapšena prošle nedelje u Pakistanu zbog lažnih ličnih dokumenata, a ako je proglase krivom, mogla bi da završi u zatvoru na čak 14 godina.

Navodno je Šarbat podnijela zahtjev za pakistanskim dokumentima koristeći se lažnim imenom i jedna je od hiljada avganistanskih izbjeglica koje su pokušale da dobiju pakistanska lična dokumenta lažno se predstavljajući.

Pakistan desetinama godina pruža utočište ljudima koji su bježali iz Avganistana, ali kako službeni Islamabad pomjera rokove za njihov povratak, mnogi strahuju da će ovaj aktualni, u martu 2017. biti posljednji. Zbog toga mnogi pokušavaju da dobiju pakistanske dokumente, kako ne bi morali da se vrate u ratom razorenu domovinu.

afganistanska-djevojcica (2)

Fotograf koji je donijeo slavu lijepoj Šarbat je postavio njene fotografije na svoj Instagram profil uz saopštenje da će učiniti sve što može da joj pomogne i da smatra da je hapšenje strašno kršenje njenih ljudskih prava.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: