Objavljeno: 20.05.2017 u 11:12 | Slike, Video, Zanimljivosti | Komentara:

Otac Maksim živi u najskrivenijoj crkvi na svijetu: Bio je alkoholičar i robijaš, a onda se popeo na ovu stijenu i okrenuo Bogu

Ova crkva je vjerovatno najizolovanija na svijetu. Nalazi se na vrhu krečnjake stene Katski stub, koja je visoka 40 metara, u Gruziji. Posvećena je Maksimu Ispovjedniku, hrišćanskom svecu, i napravljena je kao dom za pustinjake. Takođe je i dom ocu Maksimu već punih 20 godina.

Foto: Wikipedia/Giorgi Balakhadze

Foto: Wikipedia/Giorgi Balakhadze

Maksim Kavtaradze (63) je bivši alkoholičar i robijaš, koji je odlučio da život posveti Bogu. On je u vrijeme SSSR radio na kranu.

Ova crkva je sagrađena između VI i VIII vijeka. Od tada su se različite religijske zajednice naseljavale na ovom mjestu. Tako da sam i ja odlučio da svoje stvari prenesem ovamo i da se tu skrasim – kaže otac Maksim.

Najbliže selo je udaljeno nešto više od 9 km. Njegovi sljedbenici su ti koji mu dostavljaju sve potrebne namirnice, pomoću specijalog mehanizma.

Sa ove stijene on silazi samo jednom ili dva puta nedeljno kako bi se molio sa svojim sljedbenicima.

maksim

Potrebno mu je potom dvadeset minuta kako bi se ponovo popeo do crkve.

Ovo će nastaviti da praktikuje sve dok ne bude bio previše star da silazi sa stijene.

Tokom prve godine mog boravka ovdje u mojoj kućici nije bilo ničega, pa sam morao da spavam u starom frižideru kako bih se zaštitio od vremenskih prilika – kaže otac Maksim.

Foto: Wikipedia/Giorgi Balakhadze

Foto: Wikipedia/Giorgi Balakhadze

Za neke je ovo egzotično, a da za druge ekscentrično da se živi ovako izolovanim životom u 21. vijeku. Ali mi smo monasi i naš posao je da se molimo. Ovo je naš lični izbor – kaže otac Elizbar.

Pogledajte video:

Izvor: telegraf.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: