Objavljeno: 26.12.2016 u 11:36 | Slike, Video, Zanimljivosti | Komentara:

ON JE BIO SMRT KOJA JE DISALA ZA VRATOM JOSIPA BROZA: Hitler je na Tita poslao komandosa sa ožiljkom na obrazu!

Iako ovaj pokušaj likvidacije Tita nije uspjeo, Skorceni je i dalje bio poštovan kod Hitlera, a nakon propasti nacista, uspjeo je da se izvuče, napravi zadivljujuću mirnodopsku karijeru, i postane multimilioner.

skorceni-komandos (1)

Foto: Wikipedia

Komunistički partizanski pokret pod vođstvom Josipa Broza Tita predstavljao veliki je problem za njemačku vojsku u Jugoslaviji u toku 1944. godine, jer je pokret bio poprilično omasovljen, a nakon kapitulacije Italije, područja pod nekadašnjom italijanskom kontrolom su jednostavno prepuštena Titovim partizanima.

Zato je organizovana operacija konjićev skok, padobranski desant na Drvar u cilju zarobljavanja ili likvidacije Tita. Iako su partizani pretrpjeli teške gubitke, isto se dogodilo i sa njemačkim bataljonom, dok je Tito na vrijeme pobjegao iz Drvara.

Za vođu ove operacije Adolf Hitler je izabrao SS pukovnika Ota Skorcenija, zloglasnog oficira prepoznatljivog po ožiljku na svom licu.

Cilj operacije bio je da se uništenjem središnjih štabova i ustanova nanese težak udarac NOVJ, što bi oslobodilo krupne njemačke snage sa Balkana za manevarsku upotrebu. Sam vazdušni desant je obavljen 25. maja 1944. godine.

Za napad na Titov štab komanda Druge oklopne armije pripremila je u strogoj tajnosti padobransko-jedriličarsku desantnu grupu, i 7 napadnih oklopno-motorizovanih borbenih grupa u garnizonima koji su okruživali Drvar. Napad je počeo u zoru 25. maja teškim bombardovanjem Drvara koje je trebalo da rastroji odbranu i neposredno poslije toga padobransko-jedriličarskim desantom na grad. Istovremeno su pripremljene borbene grupe krenule u bezobziran proboj prema Drvaru radi spajanja sa desantnim snagama.

Vrhovni štab NOV i POJ je u to vrijeme bio sakriven u pećini iznad Drvara. Predstavnici Saveznika Rendolf Čerčil (sin Vinstona Čerčila) i Evelin Vo su takođe bili prisutni. Njemački SS padobranci su se krenuli prema Titovoj pećini, ali su ušli u žestok okršaj sa pripadnicima Oficirske škole i Pratećeg bataljona Vrhovnog štaba, koji je rezultovao velikim žrtvama sa obje strane.

Protivnapad Treće ličke brigade, koja je oko 11 sati pre podne stigla iz Trubara, prisilio je Nijemce na defanzivu i omogućio izvlačenje Tita, članova štaba i članova raznih ustanova.

Treća lička brigada sabila je desantne snage na mali prostor na Šobića glavici i prinudila ih na upornu odbranu. Pred zoru 26. maja napad Treće ličke brigade je obustavljen, a tokom dana u grad je ušla njemačka borbena grupa iz Srba i spojila se sa ostacima 500. SS bataljona.

Naredni dani protekli su u neizvjesnim i iznenadnim susretnim borbama njemačkih napadnih grupa sa brigadama u pratnji Vrhovnog štaba. Tito sa članovima štaba evakuisan je avionom 3. juna sa Glamočkog polja, a njemačka operacija okončana je neuspjehom 6. juna.

skorceni-komandos (2)

Foto: Wikipedia

Da bi olakšali pritisak njemačkih snaga na snage NOVJ, Saveznici su izveli demonstraciju znatnih pomorskih i vazdušnih snaga na moru u oblasti Splita, a 2. juna na Brač je iskrcan odred britanskih komandosa zajedno sa dijelovima Prve dalmatinske brigade.

Njemački gubici su bili 789 ubijenih, 929 ranjenih i 57 nestalih. Nijemci su gubitke partizana procjenili na 6.240 mrtvih zajedno sa zarobljenima, uključujući i mnogo civilnih žrtava.

Ova operacija predstavljala je taktički jednu od najuzbudljivijih i najspektakularnijih operacija u Drugom svjetskom ratu, pa je zbog toga obrađivana u istorijskim, memoarskim, književnim i filmskim djelima, i postala simbol. Na 60-godišnjicu desanta, 25. juna 2004, u pustinji Arizone od strane ljubitelja istorije odigrana je rekonstrukcija desanta.

Iako ovaj pokušaj likvidacije Tita nije uspjeo, Skorceni je i dalje bio poštovan kod Hitlera, a nakon propasti nacista, uspjeo je da se izvuče i napravi zadivljujuću mirnodopsku karijeru, i postane multimilioner.

Prve godine nakon Drugog svjetskog rata, Skorceni je proveo u zatvoru. Bio je otpužen za ratne zločine tokom svojih operacija u Francuskoj i Belgiji.

Uprkos jakom obezbjeđenju, Amerikanci nisu uspjeli da zadrže Skorcenija koji je uspjeo da pobjegne iz zarobljeništva sredinom 1948. godine.

Foto: Wikpedia

Foto: Wikpedia

Upravo u to vrijeme su počele glasine o tajnoj organizaciji pod imenom ODESSA, koju su činili bivši pripadnici SS-a. Oni su organizovali tajno prebacivanje nacista u Španiju i Južnu Ameriku. Iako nikada nije zvanično potvrđeno postojanje ove organizacije, dugo se sumnjalo da je Skorceni njen osnivač.

Oto Skorceni preminuo je 1975. godine nakon duge borbe sa rakom. Na sahrani Hitlerovog najopasnijeg čovjeka skupili su se nacisti sa svih strana svijeta. Trideset godina nakon Drugog svjetskog rata, Rajh je i dalje živio u tami. Ostalo je zabilježeno da je pet stotina bivših njemačkih vojnika salutiralo Skorcenijevom sanduku nacističkim pozdravom “Sieg Heil”!

Izvor: espreso.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: