Objavljeno: 31.07.2017 u 12:06 | Video, Zanimljivosti | Komentara:

NJENO IME NIKO NE ZNA, ALI NADIMAK SVI PAMTE: Ova dama je uljepšala ručkove generacijama JUGOSLOVENA!

Kada vidi fotografiju ove žene većina neće pomisliti na sate istraživanja, na život pun odricanja i mukotrpnog rada. Ipak, upravo zahvaljujući ovome mi danas uživamo u ukusnoj hrani.

zlata-bartl

Ime Zlate Bartl mnogima ne znači ništa, ali će joj nadimak vjerovatno prepoznati – ona je “teta Vegeta”, žena koja je izmislila omiljeni začin mnogih generacija.

Zlata Bartl je bila jugoslovenska naučnica. U Zagrebu je diplomirala hemiju, fiziku, matematiku i minerologiju.

Priča kaže da je igrom slučaja, 1955. godine, tokom službenog boravka u Zagrebu, visok snijeg mjesecima blokirao puteve te Zlata nije mogla da se vrati u rodno Sarajevo. Provodeći vrijeme u Zagrebu, pokušala je da pronađe posao i prijavila se na oglas za hemijskog tehničara u Podravki. Ubrzo je dobila pozitivan odgovor.

tim

A ostalo je, kako kažu, istorija…

Godine 1956. odlazi u Koprivnicu gdje započinje istraživački rad. U Podravkinoj laboratoriji nastavlja sa svojim radom, a na njenu inicijativu 1957. počinje proizvodnja dehidratiziranih supa ili, mnogo poznatije, “supa u kesici”.

I ovo je bilo revolucionarni proizvod na ovim prostorima. Zlata je postala cijenjena i dobila je mnogobrojne nagrade. Ipak, njeno najveće otkriće uslijedilo je dvije godine kasnije – 1959. nastao je univerzalni začin jelima -”Vegeta”.

Ime jednog on najpoznatijih i najzastupljenijih brendova Jugoslavije prvo je bilo “Vegeta 40”. Riječ je bila o jednom od prvih proizvoda izvezenih na svjetsko tržište. Tako je 1967. Vegeta prvo stigla u Mađarsku i Rusiju, a vremenom se mogla naći na rafovima prodavnica u preko 40 zemalja svijeta.

vegeta

TV serijal “Male tajne velikih majstora kuhinje”, koji je promovisao “Vegetu” na ovim prostorima emitovan je 1974. godine i postao je vrlo popularan.

A Zlata?

Zlata je do penzionisanja ostala u “Podravki”. Bila je cijenjena i voljena od kolega. Za svoja otkrića dobila je mnoge nagrade među kojima i Red Danice sa likom Nikole Tesle, koju joj je dodijelio predsjednik Republike Hrvatske, zatim Zlatnu kunu za životno djelo privredne komore, kao i spomenicu Podravke za životno djelo.

Umrla je 30. jula 2008. godine u Koprivnici.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: