Objavljeno: 21.03.2017 u 13:21 | Video, Zanimljivosti | Komentara:

‘Mama, šta je to u hodniku?’; ‘Ma ništa, opet voz prolazi…’

Lijepa arhitektura rijetka je u kineskim gradovima, a bizaran primjer gradnje dolazi iz Chongqinga. Kroz stambene zgrade prolazi ni više ni manje nego – voz…

voz-kroz-zgrade (1)

Chongqing je veliki grad u Kini na rijeci Yangtze i ima status pokrajine. Stanovništvo se procjenjuje na gotovo 50 milijuna duša, a arhitekti se trude iskoristiti čim više prostora. Jedan takav primjer dolazi iz brdovitog dijela grada, poznatog i kao ‘Mountain City’. Željeznička pruga smještena je upravo na tom dijelu grada, pa vozovi moraju proći kroz – stambene zgrade. Da, dobro ste pročitali, u Kini vozovi prolaze kroz zgrade!

voz-kroz-zgrade (2)

Konkretno, ove zgrade imaju 19 spratova, a pruga je izgrađena na sedmom spratu. Zamislite, ležerno uživate u sobi, a kroz vašu zgradu projuri voz. Stanarima preostaju dvije opcije – pomiriti se s tim ili se odseliti.

Ipak, s vremenom su se navikli, a zgrada je dizajnirana tako da zvuk voza pravi buku jačine kao perilica suđa.

Izvor: 24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: