Objavljeno: 22.06.2014 u 16:33 | Ostalo, Video | Komentara:

JEZIVO: Ovo su vrata pakla, iza njih đavo vreba (VIDEO)

Plamteći krater nalazi se u srcu pustinje Karakorum, a stanovništvo kaže da, kada ga vidite, odmah pomislite na svoje grijehe.

Vrata-pakla

“Vrata pakla”, izgleda, nisu samo legenda već zaista postoje. Velika plamteća jama koja gori više od 40 godina nalazi se u Turkmenistanu. Iako izgleda zastrašujuće, turmenistanske vlasti se nadaju da će uspjeti da iskoriste ovu znamenitost kao ulaznicu u svijet turizma.

“Oduzima vam dah. Odmah vam dođe da se pomolite” kaže Gozel Jakulijeva(34), koja je došla da vidi ovu znamenitost.

Plamteći krater nalazi se u srcu pustinje Karakorum, jedne od najvećih na svijetu. Stanovništvo kaže da, kada ga vidite, odmah pomislite na svoje grijehe.

Do jame u kojoj sagorijeva prirodni gas nema putokaza, ali sve koji su zainteresovani da je vide vodiči mogu da odvedu do tog mjesta. Uprkos očiglednoj opasnosti, jama nije ograđena, pa ljubitelji ekstremnih uzbuđenja mogu da zavire preko same ivice. Iako je pogled očaravajući i zastrašujući istovremeno, opasno je prilaziti blizu jer se pjesak na rubovima ponekad urušava.

Plamen se probija kroz bočne strane kratera, a vrelina i urlik vatrene stihije lede krv u žilama. Iako se temperature u ovom području ljeti penju na preko 50 stepeni Celzijusovih, a zimi padaju na -20, jama ne prestaje da gori. Sam fenomen predstavlja rezultat pogrešne računice sovjetskih naučnika.

“Sovjetski geolozi počeli su na ovom mjestu da buše tražeći gas 1971. Međutim, oprema za bušenje im je iznenada propala kroz duboku provaliju koja se tu formirala. Bojeći se da bi iz kratera mogao izvirati otrovan gas, naučnici su odlučili da ga zapale, misleći da će gas brzo da sagori i da će plamen nakon toga zamrijeti. To se, međutim, sve do sad nije dogodilo”  objašnjava turkmenistanski geolog Anatolij Bušmakin.

Turkmenistan godišnje posjeti samo 12.000 do 15.000 turista iz oko 50 zemalja. Međutim, tamošnji turistički radnici se nadaju da bi Vrata pakla, koja zovu još i krater Dverze, mogla da postanu pravi mamac za strane turiste.

Izvor: telegraf.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: