Objavljeno: 06.07.2017 u 11:11 | Video, Zanimljivosti | Komentara:

Jedan ugriz ubija: U kuću im je ušla najopasnija zmija na svijetu… (VIDEO)

Crna mamba dugačka je 2,5 metra i vjerojatno je bila zainteresirana za mnoštvo kućnih ljubimaca (zečevi, hrčci i ptice) koje ima vlasnik kuće u Durbanu u Južnoj Africi.

mamba

Crna mamba, za koju se smatra da je jedna od najsmrtonosnijih zmija na svijetu, ali i najbržih zmija na svijetu, došla je u neočekivani posjet jednoj kući u Durbanu u Južnoj Africi. Ova otrovnica dugačka je 2,5 metra i vjerojatno je bila zainteresirana za mnoštvo kućnih ljubimaca (zečevi, hrčci i ptice) koje ima vlasnik kuće.

U pomoć su pozvali Nicka Evansa, profesionalnog hvatača zmija, koji je nevjerojatnom lakoćom uspio uhvatiti crnu mambu, označiti je i pustiti natrag u rezervat.

Sve je snimila ekipa National Geographica.

Video pokazuje Evansa kako uz pomoć hvataljke “vadi” na početku mirnu, ali uskoro uzrujanu mambu ispod ormarića za televizor, potom je usmjeri prema obližnjoj kutiji, da bi je na kraju uhvatio golim rukama, držeći je za glavu kako ga ne bi mogla ugristi.

- Ako ima priliku mamba će radije pobjeći nego se boriti. U ovakvoj situaciji će se suočiti s prijetnjom, sikćući i pokazujući tamno crnu unutrašnjost svojih usta. Ja živim za ovakve trenutke! – rekao je Evans za National Geographic.

Inače, crna mamba je reputaciju najsmrtonosnije zmije zaradila zbog vrlo snažnog neurotoksinskog otrova kojeg je u stanju ubrizgati u vrlo velikim količinama. Prosjek je oko 120 mg po ugrizu, iako se u iznimnim slučajevima ta brojka penje i do 400 mg. Riječ je o otrovu koji spada među šest najjačih kad su u pitanju zmije, te se pretpostavlja da je između 10 i 15 mg dovoljno da ubije odraslog čovjeka, što znači da bi prosječan ugriz bio dovoljan da usmrti do desetak ljudi, a iznimno jak gotovo 30.

Također, valja napomenuti kako je svaki ugriz crne mambe je otrovan, što znači da nema suhih ugriza (bez ubrizgavanja otrova), a smrtnost je 100% ako žrtva ne primi protuotrov. S time da protuotrov ne garantira preživljavanje. Naime, 14% ljudi koje je ugrizla crna mamba, a koji su primili protuotrov, nisu preživjeli.

Izvor: 24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: