Objavljeno: 22.08.2014 u 15:18 | Ostalo, Video | Komentara:

Ime ove ulice Novosađani nikako ne mogu da izgovore (VIDEO)

U novosadskom naselju Telep postoji ulica koja već neko vrijeme zbunjuje svoje stanovnike, ali i sve one koji kroz nju prođu. To je naizgled obična ulica, ali prvi problem nastaje već kod njenog naziva. Drugi je što u njoj gotovo niko ne stanuje, prenosi RTV.

Ulica na Telepu je nekad čitavom dužinom bila Panonska, ali danas nosi naziv koji je malo teže izgovoriti – Melhiora Erdujheljija.

Da stvar bude još komplikovanija ovo je gotovo i ulica bez broja, pa u njoj formalno niko ne živi. Sa jedne strane nalaze se firme koje pripadaju paralelnom Futoškom putu, a kuće preko puta poprečnim ulicama. Na sve to još se nameće i pitanje ko je uopšte bio taj Erdujhelji.

Melhior Erdujhelji rođen je u Senti 1860. Bio je i novosadski vjeroučitelj, a predavao je i srpski jezik. Napisao je monografiju Grada Novog Sada koja je objavljena na mađarskom, srpskom i njemačkom jeziku, u kojoj je s posebnom pažnjom obradio istoriju Srba u Novom Sadu.

Novosađane zbunjuju i nazivi drugih ulica. Na primjer, ulica Ilije Ognjanovića nalazi se u samom centru grada. Najveći poznavaoci naziva ulica u gradu – taksisti, zakleli bi se da je to jedini njen naziv i skoro pa su u pravu.

Do ćoška ulica se zove samo Ilije Ognjanovića, a od narednog nosi puno njegovo puno ime – Ilije Ognjanovića Abukazema, što niko ne zna. Ipak, malo je srećnija od Erdujheljijeve, bar ima brojeve i može se izgovoriti.

Izvor: cdm.me

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: