Objavljeno: 28.08.2015 u 9:15 | Showtime, TV, Video | Komentara:

DA SE NAJEŽIŠ: Evo kako je praunuka Šantićeve Emine otpjevala ‘Eminu’

Emina je sevdalinka nastala na tekst mostarskog pjesnika Alekse Šantića koju je napisao pod utiskom ljepote Mostarke Emine Sefić, udate Koluder.

emina-pjesma

Najnoviji projekt Instituta za muziku, teatar i multimediju iz Sarajeva je muzički spot za pjesmu Emina na tekst pjesnika Alekse Šantića, koju je muzički obradila i otpjevala Alma Ferović-Fazlić, inače praunuka čuvene Mostarke Emine Sefić-Koluder, koja je bila inspiracija Šantiću za pisanje ove neprolazne pjesme.

“Sinoć kad se vraćah iz topla hamama,
prođoh pokraj bašče staroga imama.
Kad tamo u bašči, u hladu jasmina
s ibrikom u ruci stajaše Emina. “

Izvornom Šantićevom tekstu dodati su stihovi koje je navodno izrekla Sevda Katica, usmeni kazivač narodnih pjesama, kada joj je Himzo Polovina donijeo vijest o smrti opjevane Emine.

“Umro stari pjesnik umrla Emina
ostala je pusta bašča od jasmina.
Salomljen je ibrik uvelo je cvijeće
pjesma o Emini nikad umrijet neće”

Izvor: nadlanu.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: