Objavljeno: 23.02.2016 u 17:32 | Music, Showtime | Komentara:

Skandal na Eurosongu: Poslušajte pjesmu zbog koje cijela Rusija bjesni

IZBOR za pjesmu Eurovizije uvijek ima neke političke konotacije, no ove godine one su u jednoj pjesmi izražene više nego ikada. Toliko da se cijela Rusija podigla na noge.

Ukrajina ove godine u Švedsku šalje Susanu Jamaladinovu koja je pod umjetničkom imenom Jamala pobijedila zahvaljujući publici. Slavila je zahvaljujući jednom bodu više od drugoplasirane pjesme.

Njena pjesma zove se “1944.”, a pjeva o Staljinu i njegovom progonu manjinske skupine Tatara s Krima kada su ih tisuće umrle na izbjegličkom putovanju prema Aziji.

“Stranci dolaze u vaše kuće, ubijaju vas i govore da nisu krivi. Gdje su vaš razum i srce? Čovječanstvo plače”, stihovi su ukrajinske pjesme.

Zbog nje je reagirao i odbor za medijsku politiku ruske Dume tražeći diskvalifikaciju te pjesme iz natjecanja. Pjevačica je s druge strane rekla da je 1944. godine zauvijek promijenila jednu krhku ženu, njenu prabaku.

“Njezin život više nikad nije bio isti”, rekla je Jamala koja je rođena u Kirgistanu, a otc joj je krimski Tatar.

Izvor: index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: