Objavljeno: 26.02.2013 u 9:11 | Film, Showtime, TV | Komentara:

Oscar 2013 „Argo“ proglašen najboljim fimom

oscar2013Najbolji glumac Daniel Day-Lewis

Britanski glumac Daniel Day-Lewis u ponedjeljak je ušao u historiju kao jedini glumac koji je osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu tri puta. Oscara je dobio za ulogu u filmu “Lincoln”, Stevena Spielberga. Iako su predviđanja bila da će najviše kipića otići u ruke Spielberga, ove godine barem po broju osvojenih nagrada, pobjednik večeri je definitivno bio film „Life of Pie“ redatelja Ang Leea. Film je osvojio četiri Oscara.

Nagradu za najbolju glumicu osvojila je Jennifer Lawrence za ulogu mlade problematične udovice u filmu „Silver Linings Playbook“, dok je Oscar za najbolju sporednu žensku ulogu otišao u ruke Anne Hathaway za mjuzikl „Les Miserables“.

Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu je dobio Christoph Waltz za ulogu njemačkog lovca na glave u filmu “Django Unchained”, a za istoimeni film, nagrada za najbolji originalni scenarij zasluženo je završila u rukama Quentina Tarantina. U kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija, Chris Terrio i njegov scenarij za “Argo” odnijeli su pobjedu.

Tokom večeri nastupala je i britanska pjevačica Adele čija je bondovska tema osvojila Oscara za najbolju originalnu pjesmu.

Disneyjeva ”Brave” – Merida Hrabra, osvojila je Oscara za najbolji dugometražni animirani film, a nagradu za najbolji kratkometražni animirani film dobio je “Paperman”. Zlatni kipić za najbolji dokumentarac pripao je filmu “Searching for Sugar Man” Malika Bendjelloula i Simona Chinna.

U direktnom prijenosu iz Bijele kuće Prva Dama Michelle Obama se pridružila Jack Nicholsonu pred sami kraj ove večeri. Nagradu za najbolji film odnio je „Argo“, politički triler Bena Afflecka.

 

Enida Šabić

( Moj.ba )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: