Objavljeno: 16.12.2013 u 13:56 | Music, Showtime | Komentara:

Mlada Bosanka Tiana Kruškić do suza ganula njemačku javnost

Tiana-Kruskic

Hiljade mladih Bosanaca i Hercegovaca, od kojih većina nije ni rođena u BiH, ne zaboravljaju rodni kraj i s ponosom pronose ime svoje domovine širom svijeta. Jedan od svijetlih primjera svakako je i 29-godišnja  Dobojka Tiana Kruškić koja je u veoma jakoj konkurenciji stigla među osam najboljih na prestižnom takmičenju mladih talenata „The Voice od Germany“ na kojem su nastupali mladi muzičari iz Njemačke, Švicarske i Austrije.

Nakon  uspješnih kvalifilacija jedan od članova žirija Tiani je poljubio cipele, a potom je svrstana u grupu poznate njemačke muzičke zvijezde Nene od koje je sve vrijeme imala ogromnu podršku.

U veoma jakoj konkurenciji o uspjehu su odlučivali i „likeovi“ na društvenim mrežama, televoting, podrška publike i ocjene stručnog žirija. Cijeneći da u takvoj  situaciji teško može do finala, Tiana je, u dogovoru s ocem Jasminom, vrsnim muzičarem, što ne čudi ako se zna da je bliski rodjak doajena bh. muzičke scene Ilijasa Kruškića, odlučila pjevati pjesmu o bh. izbjeglicama „Ja nisam tu“.

Tekst  je napisao nepoznati dječak ratne 1993. godine u nekom od logora bivše države, a muziku i aranman je uradio Jasmin. Uz veliku  Neninu podršku, odstupilo se od krutih pravila i Tiana je dobila priliku da izvede ovu pjesmu na polufinalnom natjecanju u petak 13. decembra.

- Noćas pjevam jednu posebnu pjesmu. Pjesmu koja je u mom srcu… Postoje ljudi koji vode ratove i odlučuju o tuđim životima. Trebali bi biti i osjećati se kod kuće posvuda, poštovati različitosti, a ne kao prognanici lutati po svijetu. Pitanje prognanika je, nažalost, uvijek aktuelno. Zato je ova pjesma tako važna. Ona je poruka. Sidro za sve prognanike. Volimo jedni druge, učimo iz prošlosti i obrišimo granice- poručila je uz velike ovacije, između ostalog Tiana prije nego je izvela ovu pjesmu na engleskom, a potom i na bosanskom jeziku.

Mnogi su mišljenja da je pjevala neku komercijalnu pjesmu, sudeći po kvalitetu, prošla u finale. No, ona je, očito  odlučila dio spektakla pokloniti svojoj BiH.

Izvor: Avaz

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: