Objavljeno: 04.07.2015 u 23:16 | Ostalo | Komentara:

ŽENE, MAJKE, KRALJICE: Odrade skoro 60 sati nedeljno u kućnim poslovima, ali im rijetko ko to priznaje

Svi o njima pričaju, ali niko ne preduzima konkretne korake kada je u pitanju realizacija prijedloga koji bi zaposlenim majkama olakšao ili isplatio izuzetno napornu svakodnevnicu obuhvaćenu mnogim poslovima i različitim obavezama.

umorna-zena-majka-foto

Da zaposlene majke imaju mnogo više posla od ostalih društvenih grupa dokazuje i istraživanje koje je sproveo američki sajt salari.com i otkrio kako one u prosjeku imaju dodatnih 59.4 sati posla – u domaćinstvu i oko porodice.

Drugim riječima, uz standardnu 40-časovnu radnu nedelju (na koju nerijetko ide i desetak prekovremenih sati), kod kuće odrade još 59.4 sati poslova koji obuhvataju razne segmente, a koji se tiču domaćinstva i funkcionisanja porodice. Posao majke i supruge podrazumjeva brojne dužnosti i obaveze koje se često uzimaju zdravo za gotovo.

Iako su izuzeci sve češći, a u domaćinstvu sve više pomažu očevi, i dalje previše odgovornosti ostaje na majkama.

Privatan kuvar

Znate li koliko bi koštao privatni kuvar koji bi vam skuvao minimalno jedan obrok u danu pet puta nedeljno. Razmislite o tome kad sljedeći put budete prigovarali na kvalitet ili kvanititet ručka.

Čistačica

Neka istraživanja pokazala su kako žene u prosjeku provedu 18 sati obavljajući uobičajene kućne poslove.

ciscenje-djevojka

Dadilja

Vaspitanje djece je najteži i najodgovorniji posao na svijetu. Kvalitetno provođenje vremena sa djecom ne ulazi u pomenutu satnicu od 59.4 sata jer ono traje 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.

Pranje i peglanje

Što veća porodica, više posla. Iako žene sve češće traže pomoć za poslove oko rublja, i dalje postoji veliki broj njih koje peglanje ostavljaju za sitne noćne sate.

Njegovateljica

Prosjek kaže kako se svako dijete u godini dana razboli otprilike 10 puta, a za svaki od njih je potrebno bar tri dana oporavka. Saberite koliko je to dana njege i brige o svakom članu porodice.

Lična asistentkinja

Plaćanje računa, odlazak u kupovinu namirnica, rezervacije, hemijsko čišćenje, vraćanje knjiga u biblioteku i brojne druge aktivnosti koje ostali članovi porodice često zaboravljaju ili za njih “nemaju vremena” najčešće padnu na majku.

Asistent u učenju

Svaka mama koja ima školarca, pa i onog najodgovornijeg i najbistrijeg, zna da je potrebno svakodnevno pregledavanje domaćih zadataka i pomaganje prilikom rješavanja zadataka i ispitivanja gradiva.

Izvor: kurir.rs/zena.tvbest.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: