Objavljeno: 29.05.2018 u 12:11 | Ostalo | Komentara:

VEĆ PRVI DAN SAM DOŽIVJELA ŠOK: Otišla je u Njemačku u potragu za BOLJIM ŽIVOTOM, i grdno se PREVARILA!

- Izgleda kao da je lako otići od kuće, doći u Njemačku, zaposliti se, živjeti dobrim životom, ali to nije jednostavno pa čak ni onda kad imate svu podršku voljenih osoba, priznala je ona

njemacka-posao

Dvadesetšestogodišnja Josipa Marković, magistar ekonomije iz Požege prije dvije godine odselila se u Kronberg kod Frankfurta u Njemačkoj kao i mnogi drugi Hrvati, u nadi za boljim životom.

Svoje iskustvo ispričala je za portal Fenix-magazin.

– Izgleda kao da je lako otići od kuće, doći u Njemačku, zaposliti se, živjeti dobrim životom, ali to nije jednostavno pa čak ni onda kad imate svu podršku voljenih osoba – priznala je ona.

Otišla je za suprugom koji je već radio u Njemačkoj, a kada je došla odmah je upisala kurs njemačkog jezika, no morala je mjesecima čekati da dođe na red.

– Ne biste vjerovali koliko ljudi pohađa časove njemačkog jezika. To je samo znak koliko ih dolazi u zemlju – kaže ona. U međuvremenu je prihvatila posao čišćenja, a nakon pola godine poslala je molbu u firmu koja se bavi proizvodnjom prekidača i uređaja visokih napona.

– Nakon dva dana primila sam poziv za razgovor za posao. Veče prije nisam mogla da zaspim, bilo me strah kao nikad životu. Moj prvi razgovor za posao i još na njemačkom jeziku. Al’, hajde, nekako sam skupila hrabrost i otišla na razgovor, shvativši kako nemam šta izgubiti. Razgovor je trajao sat vremena i mislila sam da nikad neće završiti. Toliko pitanja, toliko svega – prisjeća se ona.

Na razgovoru su je pitali zašto se sa završenim fakultetom prijavljuje na posao za rad u proizvodnji.

– Zato što moram odnekuda početi, a ne govorim dobro njemački jezik – odgovorila im je ona, a nakon toga je dobila posao.

Ali već prvog dana doživjela je šok. – Šef mi je rekao kako me jednostavno ne vidi u proizvodnji, već u jednoj od kancelarija, pa sam odmah dobila kancelarijski posao. Bila sam i srećna i prestravljena. Bez dobrog poznavanja jezika i bez radnog iskustva, dobila sam posao u Odeljenju prodaje u administraciji. I evo me… Već tri mjeseca radim, učim jezik, upoznajem ljude, i zadovoljna sam. A porodica i prijatelji… Oni će mi, što je normalno, uvijek nedostajati – ispričala je ona.

Izvor: fenix-magazin.de

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: