Objavljeno: 12.10.2016 u 10:31 | Ostalo, Pouke i poučne priče | Komentara:

Tri želje sultana Sulejmana: Htio je da narod zna ovu tajnu!

Život je toliko brz, a smrt je toliko nemilosrdna da treba živjeti i radovati se svemu, ovdje i sada. Ko zna da li ćemo sutra dočekati svitanje?

sulejman-velicanstveni

Svi su jednaki pred licem smrti, i bogat i siromah. Smrt je nepristrasna… Ova priča naučiće vas da cijenite život, i svaki, sudbinom poklonjeni dan, piše uspesnazena.com

Ležeći na samrtnom odru, sultan Sulejman Veličanstveni pozvao je glavnokomandujućeg vojskom da mu ispovijedi svoje posljednje želje. To su bile samo tri želje.

1. Vladar je zavještao da njegov sanduk nose najbolji lhekari Osmanlijske imperije tog doba.

2. Druga želja je bila u tome da kad budu nosili njegov kovčeg, cuhelim putem prosipaju zlatnike i drago kamenje.

3. Takođe, sultan je želio da njegove ruke vire iz kovčega, kako bi bile vidljive svima.

Glavnokomandujući vojskom bio je zatečen onim što je čuo. Zapitao je Sulejmana o razlogu takvih želja, na šta mu je Veličanstveni odgovorio:

„Neka najbolji ljekari nose moj kovčeg, i neka svi uvide da su, čak, i najbolji lhekari nemoćni pred licem smrti.

Razbacajte moje zarađeno zlato. Neka svi vide da bogatstvo stečeno u ovom životu, u ovom svijetu i ostaje.

Neka svi vide moje ruke i spoznaju jednostavnu istinu: čak i vladar svijeta, sultan Sulejman Kanuni – odlazi iz ovog života praznih ruku“

Izvor: uspesnazena.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: