Objavljeno: 29.11.2016 u 11:36 | Ostalo | Komentara:

Stjuardesa dobila samo jednu uniformu od kompanije: Razlog je nevjerovatan!

Jedna aviokompanija upozorila je 600 od ukupno 3500 članova posade da moraju izgubiti na težini u roku od pola godine.

Stjuardesa

Foto: Ilustracija

Za neke aviokompanije ovo pravilo još uvijek vrijedi. Jedan je od razloga je taj, kako tvrdi Beth Windsor koja je radila za četiri najbolje svjetske kompanije uključujući i British Airways, taj da stjuardese ne smiju dobiti na težini. Već je uobičajeno pravilo da je stjuardesa vitka i da mora dobro izgledati, a neke kompanije i dalje se drže toga koncepta iako su se stvari od prije pa do danas prilično promijenile.

Beth je otkrila nekoliko tajni, a jedna od njih je vezana za uniforme. Ova stjuardesa kaže da se tu radi o estetici i praktičnosti. Aviokompanije žele da njihove djevojke ostanu u formi.

Idete na kontrolu težine

– Nakon što dobijete uniformu, to je to – ne možete dobiti veći broj ako otkrijete da ste dobili nekoliko kilograma – kaže Beth.

– Zrakoplovna tvrtka će vam dati jedan mjesec da izgubite na težini – inače će vas staviti u program kontrole težine – dodala je stjuardesa. To je istina, kaže Beth, i dodaje da mnoge zrakoplovne kompanije zahtijevaju da kilaža bude proporcionalna visini. Oni koriste indeks tjelesne mase (BMI) za mjerenje i praćenje debljine.

Czech Airlines je jedna od takvih tvrtki.

“BMI se koristi za izračunavanje težine, da se tjelesna masa u kilogramima podijeli s kvadratom nečije tjelesne visine u metrima”, stoji u pravilima zrakoplovne tvrtke. BMI koji iznosi 19-24,9 je zadovoljavajući. Air India je na primjer prošle godine upozorila 600 od ukupno 3500 članova posade da moraju izgubiti na težini u roku od pola godine. Ako to ne učine, riskiraju posao, točnije, neće više biti na letovima.

Zrakoplovna tvrtka je čak jednom objavila da će s leta “skinuti” oko 130 stjuardesa zbog visokog BMI-ja. Inače “zdrav” BMI je između 18,5 i 24,9, no kod aviokompanija to je često restriktivnije.

Izvor: vecernji.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: