Objavljeno: 22.09.2016 u 10:54 | Ostalo, Pouke i poučne priče | Komentara:

RADUJ SE, BOG JE UVIJEK U PRAVU: Priča poslije koje ćete možda drugačije razmišljati!

Kralj koji nije vjerovao u Božiju dobrotu imao je roba koji bi u svim okolnostima rekao: ‘Moj kralju, nemojte biti obeshrabreni, jer sve što Bog čini je savršeno. On ne griješi!’

An elderly woman prays for victims of the Mumbai attacks in front of Taj Mahal Hotel in Mumbai

Jednog dana otišli su, po ko zna koji put, zajedno u lov. Tokom tog lova u samoodbrani divlja zvijer je napala kralja. Njegov rob je uspjeo ubiti životinju, ali nije uspjeo sačuvati svoje veličanstvo da ne izgubi prst.

Ljut i bez imalo iskazivanja zahvalnosti što je spašen, plemić upita: ”Je li Bog dobar? Da je dobar, ja ne bih bio napadnut i ne bih izgubio prst.”

Rob mu odgovori: ”Moj kralju, uprkos svemu, ja vam samo mogu reći da je Bog dobar, i da On zna zašto se to dogodilo. Sve što Bog čini je savršeno. On nikada ne griješi!”

Bijesan zbog odgovora, kralj je naredio da uhapse i zatvore njegovog roba u najmračniju tamnicu.

Poslije mjesec dana, kralj je opet otišao u lov, ali ovaj put sam. Na njegovu nesreću, poslije kraće jurnjave i borbe uhvatiše ga neki divljaci koji su od pamtivijeka obavljali ritualno žrtvovanja ljudi.

Na oltaru i spremni da žrtvuju plemića, divljaci su primjetili da njihova žrtva nema jednog prsta. U skladu s njihovim običajima, samo zdrava i cijela osoba sa svim svojim dijelovima može biti ponuđena bogovima. Kralj bez prsta se smatrao lošom i podcjenjujućom žrtvom za njihove bogove. Stoga su oslobodili kralja.

Nakon povratka u palatu, kralj je naredio da oslobode roba. Primio ga je radosno i rekao: „Bog je uistinu bio dobar prema meni! Gotovo da su me ubili neki divljaci, ali sreća, zbog jednog prsta koji nisam imao, oslobodiše me. Ali imam jedno pitanje: ako je Bog tako dobar, zašto je meni dopustio da tebe stavim u zatvor?“

Rob odgovori: „Moj kralju, da sam ja išao sa tobom u lov, i mene bi uhvatili i vjerovatno žrtvovali, jer ja nisam bez jednog prsta. Zapamti, sve što Bog čini savršeno je. On nikada ne griješi. Dao ti je da me staviš u zatvor kako ne bih išao sa tobom u lov.“

Često se žalimo u životu i negativnim stvarima koje nam se događaju, zaboravljajući da ništa nije slučajno i da sve ima svoju svrhu.

Svako jutro predaj svoj dan Bogu, nemoj biti u žurbi.

Traži od Boga da nadahnjuje tvoje misli, vodi ono što radiš i ublažuje tvoja osjećanja. I nemoj se plašiti.

Raduj se, Bog je uvijek u pravu!

Izvor: kurir.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: