Objavljeno: 27.06.2013 u 8:05 | Ostalo | Komentara:

Ovako će čovjek izgledati za 100 hiljada godina

Mnogo je pretpostavki i mnogo hipoteza o tome kako će čovjek izgledati u daljoj budućnosti (kako bi to neki naučnici rekli: “Ako će nas uopšte biti.“). Činjenica je da se mijenjamo i mijenjali smo se do homo sapiensa i mijenjaćemo se. Samo kako? Kako bi čovjek, recimo, mogao da izgleda za 100 hiljada godina?

Nedavno je ekipa dizajnera i naučnika koji je bave komjuterskim inženjeringom na vašingtonskom univerzitetu ponudila javnosti vizuelno rješenje kako bi to čovjek mogao da izgleda za 20, 60 i 100 hiljada godina. Ove pretpostavke nisu bazirane na evoluciji (što je bila osnovna kritika kolega naučnika iz drugih oblasti), već na analizi gena i istraživanjima genetičara. Svi se slažu da će čovjek u budućnosti bolje obrađivati informacije, da će ih bolje i kompleksnije pakovati u ’memoriju’, da će razvijati civilizacije na drugim planetama. Ovakav složeniji život tražiće i složenije misaone procese, što će značajno utjecati na čovjekov spoljašnji izgled. Nicolay Lamm je ilustrator i dio vašingtonskog tima koji je uradio crteže kao pretpostavke ovih naučnika.

Muškarac i žena danas

muskarac-zena-1

 

Muškarac i žena za 20 hiljada godina. Primjetno je veće čelo i postojaće komunikacijska sočiva (žuti krugovi u oku). Sočiva će u stvari biti Google naočare u budućnosti.

muskarac-zena-2

 

Za 60 hiljada godina ljudi će imati još veće glave, veće oči, naglašena tamna ispupčenja ispod obrva i kožu sa više pigmenta. Iznad ušiju će postojati mali koštani uređaji koji će ’komunicirati’ sa komunikacijskim sočivima (nešto kao antene).

muskarac-zena-3

 

Za 100 hiljada godina čovjek ima nesrazmjerno veliku glavu i nesrazmjerno velike oči. Oči će imati sjaj mačijeg oka, a u uglu oka suzno jezerce će biti veće i sive boje. Čovjek će i dalje koristiti male koštane uređaje iznad ušiju kao neku vrstu antena.

muskarac-zena-4

 

Iako mnogi naučnici osporavaju ovakve ’slobodnije’ pretpostavke o ljudskom izgledu u daljoj budućnosti koje nisu bazirane na evolutivnim principima, niko danas ne može siguran kakav će to čovjek šetati Zemljom, koliku će glavu imati i da li će ga uopšte biti.

Izvor: bizlife.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: