Objavljeno: 13.06.2016 u 19:04 | Ostalo | Komentara:

Nana sebi iskopala mezar i redovno ga čisti već 20 godina: Zaplakat ćete kad saznate razlog…

Inspirisana vjerskim predavanjem o životu i smrti koje je slušala prije dvije decenije, 83-godišnja Zeynep Kaygusuz je sebi iskopala mezar i od tada ga svake sedmice posjećuje i čisti kako bi se podsjetila na prolaznost života i važnost činjenja dobrih djela kao ostavštine na ovom svijetu.

nana-zeynep-1

Nana Zeynep je kazala da je prije 21 godinu ostala udovica i da je u tom periodu u džamiji u rodnom selu Kasimlar, u sjevernom turskom gradu Zonguldaku, slušala vjersko predavanje nakon kojeg je kontaktirala nadležne i dala da joj se u bašti izgradi mezar u kojem će leći na vječni počinak.

Kako sama kaže, na taj nesvakidašnji postupak ponukalo je i razočarenje što je njenoj poslovima i obavezama okupiranoj djeci trebalo više od godinu dana da se pobrinu i da ocu postave nišane na mezar.

- “Svake sedmice čistim svoj mezar i pazim ga kao i svoju kuću. U i oko njega čupam travu i korijenje. To je mezar u koji ću ja leći i zato je meni toliko važan. Svi mi ćemo iskusiti čas smrti, a ja sam sretna da sam već spremila sebi mezar na kojem fali samo datum smrti. I to sam već platila da mi se ukleše nakon dženaze“, kazala je Zeynep.

Ne znajući o čemu se zapravo radi, brojni prolaznici zastaju u prolazu u upućuju molitve misleći da je neko tu i sahranjen.

- “Mnogi se mole u prolazu kada vide moj mezar. Jedan mladić, kojem sam bila babica na porodu, vratio se u selo i kroz plač kritikovao majku što mu nije javila da sam preselila, ali se na kraju obradovao kada mu je ona objasnila o čemu se radi i došao da me vidi. Svi se iznenade kada me vide, a već su mi učili Fatihu na mezaru“, kazala je Zeynep.

Nadi Kaygusuz, sin nane Zeynep, kazao je da ga brojni prijateji i poznavaoci često zovu sa porukama sućuti zbog majčine smrti jer su vidjeli njen mezar, ali dodaje da je to bila njena želja koju nije osporavao.

Izvor: cik.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: