Objavljeno: 15.03.2017 u 12:30 | Ostalo | Komentara:

MAGIJA MAJČINSKE LJUBAVI: Izgovorite ove riječi vašem djetetu i gledajte kako se DOGAĐA ČAROLIJA!

Autorka knjige ‘Svrha je biti majka’, ruska spisateljica Olga Valieva oktrila je u jednom odlomku koje su to magične riječi koje bi svaka majka na svijetu trebalo da govori svom djetetu. Savjet koji je podijelila zlata je vrijedan, zato ga dobro slijedite i sigurno nećete pogrešiti.

Mother together with the son. Tenderness, love and care.

Odlomak iz knjige “Svrha je biti majka” vam prenosimo u cijelosti:

“Kada je naš najstariji sin bio bolestan, jednom prilikom psihijatar nam je dao veliki ‘poklon’. Ispričao nam je priču o eksperimentu koji je sproveden u Engleskoj.

Riječ je o jednom jednostavnom ritualu koji su majke bolesne djece primjenjivale svake noći. Naime, kada dijete zaspi majka bi sačekala duboku fazu sna, a zatim bi počela da govori ove čarobne i jednostavne riječi svom djetetu: “Volim te”, “Ponosna sam na tebe”, “Drago mi je da si ti moje dijete”, “Ti si za mene, najbolje dijete na svijetu”.

Rezultati su bili zapanjujući. U poređenju sa drugom djecom koja su imala istu dijagnozu, ali čije majke nisu svake noći djetetu šaputale ove magične riječi, mališani koji su u snu osjetili majčinu ljubav su se mnogo brže oporavili. To je magija majčinske riječi.

Odlučila sam da savjet psihijatra odmah primjenim. Za razliku od drugih tretmana, ovaj je bio veoma jednostavan, jeftin, u stvari besplatan i uvijek ‘pri ruci’. Počela sam da improvizujem. Prošlo je već pet godina, a ja još uvijek šapućem različite riječi svojim momcima, skoro svake noći.

Šta dobijamo izgovaranjem ovih riječi?

Osjećaj intimnosti. Vjerujte mi, taj osećaj ne može da se poredi ni sa čim. Uvijek zagrlim svakog od njih i kažem im stvari koje su važne za nas oboje. To vam je kao ‘jedan na jedan’ sastanak, samo sa svakim djetetom posebno. Naše dnevne rutine nas spriječavaju da provodimo vrijeme, pogotovo kao majka koja svakodnevno imam gomilu obaveza, u toku dana rijetko nađem prostora da se individualno posvetim svojim sinovima. Zbog toga, ovi trenuci tokom noći su zaista posebni.

Mogu im reći nešto važno. Ponekada veliki broj informacija ili neke druge okolnosti mogu da dovedu do nesporazuma, što dodatno otežava i komplikuje našu komunikaciju. Ali noću, kada im šapućem koliko ih volim, sve svađe i ljutnje nestaju.

Djeca osjećaju ljubav. Jednom priliko sam pročitala da bi trebalo našoj djeci da kažemo jednu važnu frazu, a ona glasi: “Da li znaš da, ako bih mogla da biram koje dijete želim, ja bih od sve djece na svijetu izabrala tebe!” Kada sam prvi put ovo rekla mom sinu, on je bio toliko iznenađen i uzbuđen.

Neprekidno mi je postavljao pitanja kao što su: “Mene, stvarno?”, “Da li je to istina?”, “Zaista tako misliš?” – Veoma je važno da djeca osjećaju roditeljsku ljubav. Da znaju da ih mama i tata prihvataju baš takve kakvi jesu i da su posebni.

Ako se odlučite da primjenjujete ovaj savjet, u kasnim satima dok vaše dijete spava, pričajte mu o ljubavi, poštovanju, prihvatanju… Ukoliko tiho govorite o tim stvarima mnogi problemi će biti rješeni.

Koje fraze da koristite?

“Ja sam tvoja majka, a ti si moje dijete” – Može da pomogne ukoliko ne osećate emotivnu vezu sa svojim djetetom, ako ste udaljeni i niste baš prisni.

“Ja dajem, ti uzimaš” – Radi se o razmjeni energije u porodici.

“Ne moraš ništa da činiš zbog mene. Volim te takvog kakav si” – Ovdje se radi o pronalaženju sopstvenog puta u životu.

“Tata i ja te volimo, ti si naše dijete”

“Isti si kao tvoj otac”

“Tvoj otac je najbolji tata na svijetu”

“Izvini” ili “Žao mi je”

“Ponosna sam na tebe” – Ovo izgovarajte posebno ukoliko ste u nekom trenutku pokušali da (djetetu) nametnete sopstvenu viziju budućnosti.

“Volim te”

Kako izabrati pravu frazu?

Možete isprobati više različitih fraza, kako biste najbolje shvatili koja je potrebna vama i vašem djetetu. Primjetila sam da kada izaberem frazu koja je za mene važna u tom trenutku, to izaziva uzdah olakšanja. I ukoliko kažem svojoj djeci ono što žele i što im je potrebno da čuju, oni reaguju na isti način.

Zagrite ih, poljubite ih, nježno ih pomilujte po glavi… To su momenti koje će pamtiti cijelog života!

“Volim te”, “Ponosna sam na tebe”, “Ti si najbolje dijete meni i tati” – Šta može biti jednostavnije, a magičnije od ovih riječi koje izlaze iz srca majke koja iskreno voli svoje dijete?”

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: