Objavljeno: 18.12.2016 u 12:40 | Ostalo | Komentara:

LIČNI STAV REVOLTIRANE BEOGRADSKE ‘MESOŽDERKE’: ‘Da, jedem meso, PA ŠTA?!’

‘Sve ja razumijem! Volite jadne male životinje, hoćete da se hranite zdravo i planirate da živite 150 godina, ali stvarno – dosta više sa tim ‘Kalimero stavom’! Da, živimo u nepravednom svijetu. I ne, niko vas ne ugrožava!’

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Gledam u posljednje vrijeme sve neki vegani, fruterijanci, makrobiotičari, svi alergični na gluten, mast, svinju i kokoške…. rekao bi čovjek da ih je neko sve ove godine sa nožem pod grlom tjerao da jedu meso i sve što im ne odgovara, pa su poput zatočenih životinjica, konačno osjetili ukus slobode, nakon dugogodišnjeg ropstva. Ne razumijem tu dramu, ali ajde. . .

No, onda su odjednom počeli grafitima svinje, pileta i krave da žvrljaju Beograd sa porukama “GO VEGAN” kao da su pripadnici neke ugnjetavane manjine, pa noću u ilegali šaraju gdje stignu dajući podršku sopstvenom opstanku.

Upravo me je otvoreno pismo jednog Beogradskog vegana i natjeralo da sve ovo pišem. On čovjek kaže da neće da opterećuje nikog svojim životnim izborima, a onda zakuka kako se gladan vraća sa slava, svadbi i nedeljnih ručkova kod roditelja. I, konstantno se osjeća kao da ga neko osuđuje i proziva. Ako mene pitate, mnogo drame ni oko čega, jer ne vidim ko to ugrožava vegane?

U svemu tome posebno me nervira to što imam utisak da je zapravo riječ o pomodarstvu, i da pate od “gospođa ministarka” sindroma, nego što je to zaista postalo njihovo ubjeđenje. I najbolje od svega je to što su upravo ti “vegani na dva dana” bučniji od svih onih koji su godinama u tome (da se razumijemo, ove prave poštujem, ali još nisam naišla na takve).

I kao da mi sva ta halabuka nije dovoljno iritantna, nego mi još gledaju u tanjir i sa izrazom zgađene osobe koja je upravo zgazila u kravlji izmet pitaju: “Fuj, kako možeš?” (Mogu, samo me gledaj), “Jao, pa to je bilo živo biće, to je trčalo!” (Volim atletski tip životinja), “Zbog takvih kao što si ti ubijaju jadne životinje!” (Ubijaju i ljude, pa se ne bunite) ili “Tim načinom ishrane nećeš dugo poživjeti!” (Koliko bude – biće).

Ako ćemo realno, da su manje napadni i da se ne predstavljaju kao najveći zaštitnici svijeta oko nas, teško da bi bilo ko i primjetio šta je u njihovom tanjiru. Ovako, kad mi prognoziraju kad ću umrijeti jer jedem svinjetinu, kad mi kažu da sam loš čovjek što volim pileću čorbu i kad mi se beče nad mojom “Džingis-Kan ličnošću”, dođe mi da i njih pojedem.

grafiti-beograd

Ovdje se vijekovima jede meso, nije ovo podneblje naviklo na rukole, čičoke, manuka med i čia bobice. Nije ishrana djetelinom sačuvala živote vaših baba i djedova po nemilim planinama i krševima, već meso, mast i jaja! Tako da, nemojte da me opterećujete glupostima tipa da je meso nešto najgore što se desilo čovječanstvu!

Uostalom, nije ni to bitno! Meni meso prija, a vama ako prijaju biljke, jedite njih. Ali bez buljenja u moj tanjir! Ja ne diram vaše biljke, vi ne dirajte moje svinje!

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: