Objavljeno: 05.06.2016 u 10:15 | Ostalo | Komentara:

JA, PARADAJZ TURISTA IZ SRBIJE, IMAM NEŠTO DA VAM ISPRIČAM…

Ma šta ’oće ovi Grci, misle da smo rokfeleri? Kako misle da sad ljetujemo mi, paradajz turisti?! I ko nas nazva tako? Nađite mi prosječnog čovjeka iz Srbije koji ne ponese bar nešto od hrane na more? Niko to ne radi od dragosti, već od muke. I rade to i intelektualci, kao i oni koji tobože buču protiv toga, a peršun im viri iz gepeka.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

A sve sam isplanirala i za ovu godinu, do najsitnijih detalja. Evo kako ljetujemo mi, paradajz porodica dva intelektualca iz Srbije sa dvoje djece.

Prvo, nekoliko dana pred put, napravim spisak za nabavku u hipermarketu. Na čekove naravno, i to uvijek u visini od 10.000. Jedan ček ide na kreme za sunčanje, kozmetiku i sitnice, a drugi ček na hranu. Jedan datum na čeku glasi na septembar, drugi na oktobar, da nas stigne gorak ukus ljeta tek kada ono prođe.

U tom trenutku najvažnije je sve nabaviti, imate osjećaj da vam je potrebna cijela kuća na ljetovanju. Hvatamo kolica i krećemo! Prvo se trpaju konzerve ribe, poneko gotovo jelo, potom grickalice (mnogo su jeftinije nego u Grčkoj), tjestenine, gotove supe, pirinač, vakuumirani naresci, pakovanje tvrdog sira. Uglavnom napravim jelovnik za tih 10 dana koliko idemo na ljetovanje. U tim količinama i nabavljam, uglavnom je to sve po jedno pakovanje. Vodim računa i o još jednom bitnom detalju, mora sve da mi stane u jedan mali putni frižider i jednu rashladnu torbu, da ništa ne viri, da bude uredno. I da sve stane u automobil – koferi, putne torbe, dječje stvari, ranac za plažu…

Trudite se da na more putujete – dostojanstveno (bar pomišljate).

Ali da se vratim na pripremu. Veče uoči puta dinstam kilogram telećeg mesa. Podjelim ga na tri dijela i smrznem. Tako tri puta imam kuvam, domaći ručak, a prilozi su: za jedan ručak pirinač, za drugi tjestenina, treći dio je za paprikaš. I to mi omogućava da ne kuvam na moru. Sve je gotovo za dvadesetak minuta. I ne košta nas ništa (mislim u Grčkoj)!

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Oni naresci i sir su za doručak, za večeru uglavnom uzemo tamošnji giros, suvlaki, nekad ribu ili neku salatu. Dakle, sve to nekako pred sam put uglavnim u putni frižider sa šest zaleđenih uložaka. Ostatak koji ne stane smještam u rashladnu torbu zajedno sa sendvičima za put i još kojim zaleđenim rahladnim uloškom. Vjerujte, pravo je umijeće sve to sabiti, da ne viri, da se se sve zatvori tako da se ne bi grijalo tokom puta.

I koliko god da se potrudite da ponesete hrane, uvijek vam nedostaje neki ručak. Zato u grčkim marketima uzemo još neko bijelo pileće meso koje jedemo uz salatu. Brzo se priprema, a mnogo je jeftinije od odlaska u restoran na takav ručak. Reći ću vam u ciframa koliko je to.

U apartmanu takav ručak košta pet eura, a u restoranu 20! Računica je surova i veoma jasna!

I ne pomišljajte da je lako nostiti svu tu hranu.

Pošto noćimo u Makedoniji, jer moj suprug ne može da izdrži vožnju noću, uvijek biram mjesto za prenoćište koje ima zamrzivač (strašno opterećujući detalj).

Čim stignemo, vučemo frižider i torbu sa ulošcima i hranom i smještamo u zamrzivač kod domaćina. Kada vidite da se ništa nije odledilo za tih šest-sedam sati vožnje, osjetite olakšanje. Sutradan ponovo to ubacujete u frižider i torbu, pa u kola. Put do grčkih ljetovališta više nije dalek i stignete za tri do četiri sata do domaćina koji, naravno, u smještaju imaju frižider sa zamrzivačem (još jedan bitan detalj za ljetovanje).

Mi nikad ne nosimo frižider na plažu, jedemo u apartmanu. Ali isti ti Grci ih nose, jer je i kod njih kriza. Iz tih frižidera vade paradajz i konzerve, pivo… pa čekaj, što ne možemo i mi?

Oni nisu paradajz turisti, a mi jesmo?

Ako mislite da ne bismo i mi ljetovali po hotelima, varate se. Ko to ne bi? Ali ovo je jedini način da naša djeca uživaju na moru. I zato ako nam je i teško, stisnemo se, jer je njihovo odrastanje i uživanje najvažnije. Za troškove na ljetovanju u Grčkoj damo 300 eura. A da se hranimo po restoranima, trebalo bi na ovu sumu dodati još 400 eura. Tek je ova računica surova.

Rajska plaža na Tasosu, Grčka

Rajska plaža na Tasosu, Grčka

I još jedan važan detalj. Smještaj otplaćujemo od decembra, kada već nađemo smještaj u Grčkoj po povoljnim cijenama. Tako da kroz rate isplatimo smještaj već do ljetovanja.

Znam da će se mnogi, kada pročitaju ovaj tekst, obrušiti na mene i reći da je možda bolje da i ne ljetujem. Ali nije tako. Dok postoji način da naša porodica uživa na moru, mi ćemo se boriti da to ostvarimo.

A šta ćemo ove godine? Možda malo drugačiji scenario, ali o tome neću pisati sada. Već kada se vratimo, da vam kažem kako smo prošli na granici :)

Pozdrav za sve od paradajz turiste

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: