Objavljeno: 12.11.2013 u 21:41 | Ostalo | Komentara:

Dirljiva priča o najvjernijem psu na svijetu

hachiko-pas-1

Godine 1924. Hidesamuro Ueno je doselio u Tokio, a sa njim je pošao i njegov pas Hachiko – vjerni prijatelj koji ga je svakog jutra ispraćao na posao, a zatim u 16 sati dočekivao na željezničkoj stanici Shibuya.

Godinu dana kasnije, Ueno je preminuo od moždanog udara, no Hachiko se i dalje nastavio pojavljivati na stanici, tačno u 16 sati. Svakog dana je među putnicima tražio lice svog dragog prijatelja, nadajući se da će se možda vratiti. S vremenom, pas je dobio krevetić i počeli su mu ostavljati zdjelice s vodom i hranom.

Hachiko se na stanicu vraćao idućih 10 godina, sve do 1935. godine kada je uginuo. Ipak, vjerni pas i dalje čeka – godinu prije smrti željeznica mu je i službeno posvetila brončani kip na njegovu sliku. Original je uništen tokom Drugog svjetskog rata, ali 1948. godine postavljen je novi, još ljepši, a izradio ga je sin kipara koji je izradio prvi.

dirljiva-prica-o-psu
Hachiko i dalje čeka, simbolizirajući nevjerovatnu ljubav i vjernost koje nam psi nesebično pružaju.

Preporučujemo da pogledate i film na ovu temu: Hachi: A Dog’s Tale

( Moj.ba )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: