Objavljeno: 26.06.2013 u 10:05 | Savjetnik, Zdravlje | Komentara:

Savjeti za probleme s kožom, opekline od sunca, prištići

sos-za-probleme-s-kozom-opekline-od-sunca-pristici

Visoke temperature, sunce i UV zračenje mogu oštetiti kožu, no pravilna njega i pravovremeni lijekovi u trenu mogu ublažiti opekline. Mlijeko sadrži mliječnu kiselinu i masti koji smanjuje crvenilo, upalu i djeluju umirujuće. To ga čini odličnim saveznikom protiv slabijih opeklina. Dovoljno je u posudu s hladnim mlijekom uroniti ručnik i omotati ga oko opeklina.
Osim mlijeka kod opeklina pomažu i kreme bogate antioksidansima kao što su zeleni čaj i vitamin C, ali samo ako ih se upotrijebi dovoljno brzo. Najbolje ih je koristiti do šest sati nakon pojave opeklina i prije nego li nastanu prevelika oštećenja. Antioksidanski ubrzavaju obnovu kože.

Vitamin B12 tjera komarce

Dosadne komarce ljeti je teško izbjeći, a neki ih mirisi više privlače nego drugi. Dermatolozi preporučuju uzimanje vitamina B12 zato što mijenja miris kože. Studije su potvrdile da taj promijenjeni miris odbija komarce i štiti od uboda.
Svrbež od uboda će u trenu ublažiti kockica leda. Nju treba staviti na mjesto uboda i držati tako dugo sve dok ne utrne.

Šampon će smanjiti prištić

Šampon protiv peruti s cink piritionom osim vlasišta čisti i prištiće. Njegovo antibakterijsko djelovanje uništava bubuljice, a slično djelovanje imaju kapi protiv crvenila očiju i krema protiv hemeroida. Na bubuljicu treba nanijeti malo šampona i pričekati da je isuši.
Osim toga pomaže i salicilna kiselina pomiješana s korektorom. Ona djeluje protuupalno i smanjuje crvenilo.

Koži sklonoj aknama pomažu mineralne kreme za sunčanje

Koži sklonoj aknama ne odgovaraju uobičajene kreme za sunčanje jer su bogate uljima koja potiču mašćenje. Takvoj koži trebaju mineralne kreme na bazi cinkovog oksida i titanovog dioksida. Oni su laki i prozračni te se zadržavaju samo na površinskom dijelu kože i ne zatvaraju pore.

Dezodorans bez alkohola idealan je za ljeto

Ljeti je koža pazuha posebno osjetljiva zbog stalnog depiliranja, pa je najbolje koristiti dezodoranse bez alkohola, parabena i umjetnih boja koje mogu uzrokovati svrbež i osip. Također, preporučuje se korištenje dezodoransa, a ne antiperspiranta zato što ne sprječavaju znojenje nego samo neutraliziraju bakterije. Antiperspiranti zatvaraju pore i mogu izazvati crvenilo.

Čišćenje kreme za sunčanje

Na kraju dana treba skinuti i ostatke kreme za sunčanje zato što može zatvoriti pore i uzrokovati prištiće, osip i crvenilo. Vodootporne kreme teško je skinuti, pa se preporučuje korištenje tonika na bazi ulja. Najlakši način da provjerite jeste li uklonili kremu jest da umijete lice i vidite kako se ponašaju kapljive vode. Ako se voda zadržava na licu kao perle, umjesto da se upija, kožu treba bolje očistiti.

Mašćenje T zone

Pretjerano lučenje sebuma najvidljivije je na području čela, nosa i brade, a ljeti ga je teško kontrolirati zbog velikih vrućina. Stručnjaci preporučuju korištenje krema na bazi retinola koji usporava rad preaktivnih žlijezda. Međutim s pripremom treba početi četiri do šest tjedan prije ljeta da bi prvo rezultati bili vidljivi.

Posjekotine od depilacije

Depilacija može ostaviti neugodne posjekotine na koži, a ublažiti ih može krema s jednopostotnim hidrokortizonom. Ona ublažava upalu, no svejedno treba izbjegavati direktno izlaganje suncu zato što UV zrake mogu izazvati iritaciju.

Bijele mrlje na kože

Bijele mrlje ne koži mogu biti posljedica djelovanja gljivice koje se pojavljuju tijekom velike vlage i vrućine. Infekcija je samo površinska, pa je dovoljno napraviti samo piling salicilnom ili glikoličnom kiselinom. Te kiseline djeluju protuupalno i antibakterijski.
Na mrlje treba nanijeti piling i ostaviti ga da djeluje 10 minuta prije ispiranja. Postupak treba ponavljati 10 dana kako bi koža bila čista.

U kontroli sjaja kože pomaže primer

Primer se osim kao podloga za makeup koristi u kontroli neželjenog sjaja kože. Vizažisti tvrde kako primer upija viša ulja, a istovremeno koži omogućuje da diše.

Bikini zona

Znojenje po intimnim dijelovima ljeti je uobičajeno zbog visokih temperatura. Budući da je koža na intimnim dijelovima posebno tanka i osjetljiva, stalna depilacija je baš kao i znoj dodatno oštećuje. Crvenilo i neugodne prištiće spriječit će dječji puder koji apsorbira vlagu tijekom cijelog dana.

Talogom od kave protiv celulita

Kofein potiče cirkulaciju i razbija nakupina celulita. Inače je sastavni dio anticelulitnih krema, no pomažu i pripravci iz kućne radinosti. Dovoljno je topli talog pomiješati s uljem od kokosa i umasirati u kožu pa potom isprati. Postupak treba ponavljati nekoliko puta na tjedan.

Izvor: www.24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: