Objavljeno: 08.09.2013 u 22:45 | Zdravlje | Komentara:

Ljekovita biljka Glog

ljekoviti glogGlog, bijeli trn ili navadni glog, poznat i po latinskom nazivu kao Crataegus oxyacantha. Ljekarnička imena za ovu ljekovitu biljku su: Flores, i Folia et Fructus Crataegi.

Raste po živicama, šumama i šikarama kao običan grm. Zna narasti visoko i do tri metra. Listovi su tro i petero krpasti. Bijeli cvjetovi su skupljeni u bogate kitice s dugim i kraćim peteljkama, jako mirišu po medu. Plodovi su lijepe crvene boje i beru se u kasno ljeto.

Cvjetovi se beru — od ožujka do svibnja — čim se razviju. Kad latice počnu padati, glog je bezvrijedan. Suši se u hladu na zračnom tavanu u tankim slojevima. Mora se pažljivo sušiti da ne promijeni boju i dnevno ga miješati. Liječi srčane mane, krvni tlak smiruje, arteriosklerozu i anginu pektoris.

Dobro je uzeti u obliku čaja mješavinu: glogovog cvijeta i kadulje po 1 žlicu, pola žlice narančine kore i to preliti s 300—400 g ključale vode. Ostaviti da stoji 15—20 minuta — zatim ocijediti. Pije se ujutro natašte i navečer prije spavanja po šalicu. Zasladiti po želji medom i dodati soka od limuna.

Glogov cvijet sadrži: eteričnog ulja, tragova mangana, trimetalamin i organske kiseline.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: