Objavljeno: 23.04.2014 u 15:52 | Zdravlje | Komentara:

Lijek za podočnjake: Brišu ih bademi, jabuke i kesice čaja

Snaga čajeva: Iako je umivanje hladnom vodom prva pomoć kod podočnjaka, kesice crnog i zelenog čaja osvježiće natečene oči, a pomažu kriške jabuke, kao i bademi.

podocnjaci

Koža ispod očiju najnježnija je i najtanja, pa se na njoj najprije pojavljuju znakovi umora. Iako je najbolje sredstvo protiv podočnjaka dovoljno sna, mogu pomoći i mali kućni ljekovi.

Umivanje hladnom vodom je prva pomoć kod podočnjaka, a za bolje rješenje na oči stavite dvije ohlađene kesice čaja i držite ih dvadeset minuta. Za to su idealni zeleni i crni čaj jer sadrže tein koji smanjuje otoke, a biljni čajevi poput kamilice sadrže materije koje smiruju upalu i crvenilo.

Jabuka je takođe odlično rješenje za natečene oči. Ohladite je u frižideru i stavite kriške preko očiju da odstoje deset minuta. Tanin iz jabuka ima protivupalna svojstva i pomaže smanjenju otečenosti. Isto vrijedi i za krastavac. Hladne kriške krastavca držite na zatvorenim očima najmanje deset minuta.

Ako su oči jako natečene, možete upotrijebiti i umirujuće losione za oči koje treba obvezno držati u frižideru. Kao prirodni facelifting služi i bjelance. On se koristi kao maska za zatezanje kože jer sprječava nastajanje bora. U zdjeli izmiksajte nekoliko bjelanaca da se stvrdnu, kistom nanesite smjesu ispod očiju, ostavite nekoliko minuta pa isperite vodom. Koža će sigurno zablistati. A ako se podočnjaci često pojavljuju, nabavite bademovo ulje i nježno ga nanosite oko očiju svakog jutra i večeri.

Izvor: www.zenasamja.me

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: