Objavljeno: 12.11.2013 u 0:33 | Zdravlje | Komentara:

Kako znamo da li nam je potrebna detoksikacija?

Da bi to saznali odgovorite na sljedeća pitanja:

• Osjećate se umorno i bezvoljno?
• Patite od glavobolja?
• Imate loš zadah, naslage na jeziku ili gorak metalan okus u ustima?
• Budite se umorni i nakon dovoljno sati sna?
• Imate probavne smetnje kao što su nadimanje, plinovi i “loša” probava?

detoksikacijaAko ste na barem 2 pitanja odgovorili potvrdno, to znači da bi bilo poželjno da provedete detoksikaciju vašeg organizma.
Što je točno detoksikacija?

Detoksikacija je proces čišćenja organizma koji pomaže našem tijelu vratiti prirodnu ravnotežu. Barem jednom godišnje, osobito nakon perioda obilatog, blagovanja, našem tijelu treba čišćenje. Detoksikacija oslobađa organizam od otrovnih nakupina, ali i ponekog suvišnog kilograma.

Koliko vremena treba da bi proveli detoksikaciju?

Kvalitetnu detoksikacija možete provesti u samo, sedam dana. Ovdje je važno napomenuti da je, proces čišćenja određen na unošenje kvalitetnih namirnica u organizam, a ne na gladovanje ili preskakanje obroka koji mogu usporiti metabolizam. Recepti za detoksikaciju nisu komplicirani i uz malo isplaniranog vremena uspjet ćete u svom naumu da svome organizmu ulijete novu svježinu i snagu kakvu zaslužuje.

Što jesti, a što izbjegavati tijekom detoksikacije?

Za vrijeme detoksikacije izbjegavajte sljedeće namirnice:

Nije dobro prekomjerno uživanje alkohola, kave i kofeinskih napitaka. Alkohol i kofein se moraju metabolizirati u jetri što dovodi do otežanog procesa detoksikacije tijela.

Industrijski prerađeni proizvodi nisu dobri. Industrijski proizvodi često sadrže dodane aditive, konzervanse, šećer i „loše” masnoće koje dodatno opterećuju tijelo.

Izbjegavajte masnu, prženu i pohanu hranu jer sadrži suvišne masnoća i „loše” masti koje nastaju prženjem, a koje štetno djeluju na naše tijelo.

Šećer i slastice treba izbjegavati. Prekomjeran unos šećera i slastica ugrožava liniju i otežava proces oslobađanja tijela od otrova.

Namirnice koje treba jesti za vrijeme detoksikacije:

Potrebno je unositi obilje tekućine u obliku vode, čajeva ili juha. Voda u tijelu ključna je za oslobađanje od otrova.

Tamno zeleno lisnato povrće je odlično za detoksikaciju organizma. Špinat ili blitva te povrće iz porodice kupusnjača poput cvjetače, brokule, prokulica i kelja obiluje klorofilom koji je poznati “čistač” jetre.

Mahunarke poput graška ili mahuna obiluju vlaknima bitnim za pravilnu probavu i aminokiselinama koje potiču detoksikaciju.

Korjenasto povrće poput mrkve, cikle, koraba i pastrnjaka je prava riznica nutrijenata i biljnih tvari koje pomažu jetri.

Bobičasto voće u sebi sadrži vitamine i antioksidanse koji štite stanice od oksidativnog stresa.

Lagane proteinske namirnice kao što je riba, te plodovi mora su niskokalorični i lako probavljivi izvor visokovrijednih proteina.

Dok čistite organizam važno je biti fizički aktivan

Povećajte aktivnost šetnjama ili jogom

Bez adekvatne tjelesne aktivnosti nema kvalitetne detoksikacije. Pritom je od posebne koristi aerobna tjelesna aktivnost na otvorenom, poput trčanja, biciklizma ili rolanja. Svakodnevno opuštanje, meditacija i vježbe joge mogu dodatno potaknuti detoksikaciju.

Otiđite u prirodu i dišite punim plućima

Šetnja kroz prirodu ili lagana vožnja biciklom korisna je pri detoksikaciji. Za one koje su uvijek u žurbi i nemaju vremena, pomoći će hodanje do posla ili po stepenicama.

Izvor: kako-lijeciti.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: