Objavljeno: 28.12.2018 u 8:55 | Zdravlje | Komentara:

ČUVAJTE SVOJU JETRU NA VRIJEME: Evo šta je najviše UNIŠTAVA, a čime možete da je OBNOVITE!

Jetra je čistač našeg organizma. Poznata je i kao “tihi organ” jer se ne buni, ali jednom kada je otrujemo, dogodi se haos u organizmu.

bolovi-u-stomaku-kod

Ovo su prvi simptomi koji ukazuju na to da vam je jetra opterećena:

– hronični umor
– depresija
– česte glavobolje
– nesanice
– promene raspoloženja
– PMS

Do toga dolazi ako jetri radite sljedeće stvari:

  • Preterano i učestalo konzumiranje brze hrane, masne i pržene.
  • Hrana kao što su krompirići, čips, krofne, uštipci, tačnije, hrana koja ima mnogo masti, suviše je opterećujuća i otksična za jetru. Ona sadrži lipidne perokside koji oštećuju stanice jetre.
  • Preterano konzumiranje kafe
  • Preterano konzumiranje kafe najviše šteti jetri starijih ljudi. Tome se pridružuje i smanjena funkcija bubrega, tako da se, starijim osobama ne preporučuje konzuimiranje više kafa na dan.

Alkohol

Alkohol se razgrađuje u jetri, a njegova neumerena količina dovodi do raznih oštećenja, među kojima je i oštećenje mozga, gušterače i čitavog nervnog sistema. Toksičan učinak alkohola na jetru uključuje nakupljanje masti, mogućnost pojave hepaititsa i cirozu jetre.

Pušenje

Cigarete imaju mnoštvo toksičnih sastojaka u sebi, među kojima su benzapiren, policiklički aromatski ugljenovodonici, cijanid, katran, acetaldehid, akrolein… Sve navedeno dolazi u krv pušača i ovaj zadatak za jetru je sve samo ne lagan.

Otrovi

Tragovi pesticida u hrani se nakupljaju u jetri i mogu da izazovu hronična oboljenja. Takođe, raznorazne vrste lekova, tableta i drugih supstanci veoma loše utiču na jetru, kao što i sami znate.

Ako želite da očistitie jetru, preporučujemo vam da što više konzumirate sljedeće namirnice:

– Artičoke
– Beli luk
– Jabuke
– Kruške
– Mahunarke
– Gorko i zeleno povrće

Izvor: kurir.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: