Objavljeno: 13.05.2014 u 9:05 | Zdravlje | Komentara:

Biljke za zdravlje bubrega (Recepti)

cuvarkuca-lijek

Čuvarkuća – Čaj od listova ove biljke pogoduje izlučivanju mokraće i čišćenju bubrega. Dvije žličice listova preliti čašom ključale vode, ostaviti da odstoji dva sata, procijediti i piti po četvrtinu čaše, četiri puta na dan, prije jela.

Maslačak – Ima općenito pročišćavajuće djelovanje, a kada su bubrežne bolesti u pitanju, treba koristiti list i korijen ove biljke. Maslačak je vrlo moćan diuretik i pravi je lijek za urogenitalni trakt.

Rastavić – Najčešće se koristi kao diuretik i značajan je u terapiji svih bubrežnih bolesti. Najbolje ga je uzimati u obliku dekokta (uvarka) – 50 g rastavića kuhati u litru vode dok polovina tečnosti ne uvri.

Napitak procijediti i piti dva puta dnevno, ujutro i uvečer.

Za ublažavanje bolova

Preliti 3 žlice isjeckanog korijena i suhi listova peršina s pola litra hladne vode i kuhati 10 minuta, a potom poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Procijediti i piti tri puta dnevno po šalicu čaja.

Kuhati devet glavica crnog luka s ljuskom u pet litara bijelog vina dok ne uvri polovina točnosti. Napitak procijediti, preliti u manju posudu i kuhati još sat vremena. Kada se pro hladi, sipati u staklenu bocu i svakog jutra na prazan stomak piti po žličicu ovog sirupa.

Recepti za uklanjanje cista

Pomiješati po 100 g zlatnice, ivanjskog cvijeća i bijele mrtve koprive, a zatim tri žlice mješavine preliti litrom ključale vode i ostaviti da stoji poklopljeno 15 minuta. Procijediti i piti tijekom dana.

Pomiješati po tri žlice kantariona, hajdučke trave i preslice, sipati u teglu i preliti litrom bijelog vina. Ostaviti da stoji 10 dana, procijediti i piti svako jutro na prazan stomak po malu rakijsku čašicu, to jest po 0,3 dl.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: