Objavljeno: 25.01.2019 u 19:32 | Zdravlje | Komentara:

AGENCIJA ZA LIJEKOVE IZDALA HITNO UPOZORENJE: Ovaj lijek za pritisak izaziva KARCINOM, pacijenti da se ODMAH JAVE SVOM LJEKARU!

Lijek koji je u izuzetno širokoj primjeni, jer se daje skoro svim pacijentima koji su oboljeli od hipertenzije, a sadrži aktivnu suspstancu hidrohlortiazid, može da izazove takozvani nemelanomski rak kože, posljednje je upozorenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) svim zdravstvenim radnicima u zemlji.

apoteka

U toj najvišoj instituciji za lijekove u Srbiji savjetovali su da pacijenti koji piju taj lijek prate sve promjene na svojoj koži i odmah obavijeste ljekara ukoliko primijete neuobičajne pojave.

Kardiolozi kažu da taj lijek propisuju, uz ostalu terapiju za liječenje visokog pritiska, oboljelima kako bi se izbacio višak tečnosti iz njihovog organizma. Medikament spada u takozvane diuretike, čije se djelovanje ispoljava tako što se izbacivanjem suvišne tečnosti iz tijela snižava krvni pritisak i smanjuju otoci nastali od zadržavanja te tečnosti.

lijekovi

Prema istim podacima, početna doza za hipertenziju je 12,5 miligrama, a ona se postepeno može povećavati dok se ne postigne željeni rezultat.

Nedavna statistika kaže da u Srbiji od povišenog krvnog pritiska boluje polovina odraslog stanovništva, oko 47 odsto.

Upravo zbog toliko široke upotrebe Agencija je u utorak, zajedno sa nosiocima dozvola za stavljanje tog lijeka u promet, uputila pismo zdravstvenim radnicima o riziku “od nemelanomskog karcinoma kože povezanog sa primenom hidrohlortiazida”.

who

To su u ALIMS potvrdili za “Blic”, a u obavještenju zdravstvenim radnicima piše da su farmakoepidemiološka istraživanja pokazala da postoji povećan rizik od nemelanomskih karcinoma kože – bazocelularnog i planocelularnog karcinoma kod izlaganja visokim kumulativnim dozama tog lijeka.

“Pacijente koji primjenjuju hidrohlortiazid, sam ili u kombinaciji sa drugim lijekovima, potrebno je obavijestiti o riziku od nemelanomskih karcinoma kože i savjetovati im da redovno pregledaju kožu zbog mogućeg nastanka bilo kakvih novih lezija, odnosno povreda kože ili promjena već postojećih lezija, kao i da o svakoj sumnjivoj kožnoj leziji odmah obavijeste svog ljekara”, stoji u upozorenju ALIMS.

Kako dalje piše u obavještenju zdravstvenim radnicima, sumnjive kožne pojave trebalo bi odmah da se pregledaju, a prema potrebi može da se uzme uzorak takve promjene za histološki pregled.

Osim savjeta lekarima da kažu pacijentima da ograniče sunčanje i izlaganje UV zracima, neophodno je da ljekari “pažljivo razmotre upotreba hidrohlortiazida kod pacijenata koji su ranije imali karcinom kože”.

U ALIMS su podsjetili ljekare da bi trebalo da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na lijek Nacionalnom centru za farmakovigilancu ili neželjena dejstva lekova.

“LIJEK OBOLJELIMA DAJEMO VEĆ GODINAMA”

Prof. dr Miljko Ristić, čuveni srpski kardiohirurg, kaže da se taj lijek u širokoj primeni i da se daje ljudima koji su oboljeli od hipertenzije.

- To je jedan od klasičnih lijekova koji se daje posljednjih godina, a i duže, za liječenje hipertenzije. Svi lijekovi koji se upotrebljavaju za liječenje visokog pritiska, ali i drugih bolesti, imaju svoja neželjena dejstva. Ona se redovno bilježe i konstatuje se njihova učestalost. Obaveza njihovih proizvođača je da obavijeste korisnike, odnosno pacijente, o tome. U zavisnoti koliko i kakavih neželjenih dejstava lijek ima on može da bude i povučen iz upotrebe – objašnjava prof. dr Miljko Ristić.

Prema njegovim riječima, ovaj lijek i dalje može da se koristi jer nije povučen s tržišta, a lijekovi koji se koriste za izbacivanje tečnosti iz organizma kod oboljelih od hipertenzije, neophodni su.

- Agencija za lijekove trebalo bi da obavesti građane koji su to alternativni lijekovi, a kojih ima na tržištu – navodi prof. dr Ristić.

Kako on objašnjava, dobro je što je ALIMS pozvala zadravstvene radnike da prijave sve sumnjive pojave tokom primjene lijeka jer, ako se rak kože otkrije na vrijeme, onda on može da bude izlječiv.

Izvor: blic

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: