Objavljeno: 28.04.2014 u 10:24 | Recepti | Komentara:

Monte torta: Čokoladna poslastica za koju vam ne treba pećnica

Prije nego se bacimo na voćne kolače i hladne deserte, predlažemo kolač koji sadrži ‘konkretnije’ sastojke poput čokolade i slatkog vrhnja, ali ne u teškom zimskom ruhu. Riječ je o troslojnoj Monte torti koja samo čeka da je poslužite uz šalicu popodnevne kave.

recept-monte-torta-cokoladaKremasta Monte torta (Foto: Vlastita soba)

Sastojci:

  • Keksi Petit Beurre
  • 1. krema: 1 l mlijeka, 100 g škrobnog brašna, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 125 g maslaca
  • 2. krema: 500 ml slatkog vrhnja za šlag, 200 g čokolade
  • malo ruma

Priprema:

  1. Na dno manjeg lima za pečenja poslažite kekse, premažite ih s malo mlijeka pomiješanog s rumom
  2. Za prvu kremu stavite da se zagrije mlijeko, dodajte malo ruma, u drugoj posudi izmiješajte šećer i brašno s malo hladnog mlijeka da dobijete glatku smjesu, kad mlijeko zavrije ukuhajte tu smjesu i na laganoj vatri miješajte oko dvije minute, u vruće umiješajte maslac i prelijte preko keks
  3. Za drugu kremu na laganoj vatri ugrijte vrhnje u koje ste umiješali nasjeckanu čokoladu, kad se čokolada otopi prelijte preko prve kreme, stavite da se ohladi i gotovo

Izvor: Dnevnik.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: