Čokoladna keks torta (RECEPT)
Ukoliko planirate da se zasladite poslasticom, uzmite malu porciju. Poslasticu koju pripremate za specijalnu priliku napravite u primjerenoj količini, dovoljnoj da poslužite sebe i vaše goste. Poslastice preostale nakon slavlja isuviše su veliko iskušenje!
Sastojci
- 500 g petit keksa
- 700 ml obranog mlijeka
- 1 kesica pudinga od čokolade
- 250 g margarina
- 150 g šećera u prahu
- 100 g crne čokolade
Priprema
U toplom mlijeku uz stalno miješanje skuhati puding. U puding dodati crnu čokoladu, miješati dok se ne rastopi i ostaviti da se ohladi. Margarin i šećer u prahu umutiti mikserom i dodati malo ohlađenog pudinga.
Keks umočiti u mlijeko i slagati ga u kalup. Premazati keks čokoladnim filom od pudinga i ponavljati postupak dok se ne upotrebe svi sastojci. Preostalim filom dekorisati tortu, narendati čokoladu i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu tortu iseći i servirati na tanjir.
Kolači i poslastice uobičajeno imaju veliki sadžaj masti i šećera, te se zajedno sa masnoćama nalaze na samom vrhu piramide pravilne ishrane, uz napomenu da se mogu koristiti povremeno i u malim količinama. Stoga poslastice treba da budu prije izuzetak, a ne pravilo u vašoj ishrani.
Izvor: Kuhinjica.rs