7 sosova koji su bolji od kečapa i majoneza
Tzatziki sos
SASTOJCI
2 čena bijelog luka
1 krastavac
125 ml gustog jogurta
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
20 g peršuna
PRIPREMA
Usitniti bijeli luk. Krastavac oljuštiti i izrendati, a potom ocijediti. Sitno nasjeckati zelen. Pažljivo izmiješati sve sastojke u maloj činiji.
U Grčkoj nijedna trpeza ne prolazi bez tzatziki sosa. Kada probate ovaj sos, zasigurno ćete se zaljubiti u njega!
Kiselo-slatki sos
SASTOJCI
4 kašike vode
1 kašičica kukuruznog brašna
2 kašike šećera
2 kašike sirćeta
1 kašika paradajz paste
1 kašika soja sosa
3 kašike soka od pomorandže
PRIPREMA
U maloj posudi rastvoriti kukuruzno brašno u ključaloj vodi. U šerpi pomješati šećer, sirće, paradajz pastu, soja sos i sok od pomorandže. Dodati u šerpu smjesu od kukuruznog brašna i staviti na šporet. Kada proključa, skinuti sos sa šporeta. Sos se služi vruć.
Ovaj sos će da oživi slab ukus kuvanog mesa, a može da bude i odličan dodatak pečenom mesu.
Pesto sos
SASTOJCI
60 g bosiljka
2 čena bijelog luka
50 g parmezana
3 kašike pinjola
100 ml maslinovog ulja
Soli po ukusu
PRIPREMA
Oprati i prosušiti bosiljak. Krupno narezati očišćen bijeli luk. Na mali tanjir narendati parmezan. U blender staviti sve sastojke: bijeli luk, bosiljak (cijele stabljike), parmezan, pinjole, trećinu maslinovog ulja i prstohvat soli. Umutiti pesto, postepeno dodavajući ostatak maslinovog ulja da bi se dobila potrebna konzistencija. Obratiti pažnju: gotov pesto mora da bude homogen!
U Italiji se pesto sos jede sa špagetama, punjenim knedlama, uz fetučini. Često se stavlja na svinjske šnicle, piletinu ili na ribu pre pečenja, a dodaje se i u razne salate sa morskim plodovima.
Sos od sira
SASTOJCI
200 g topljenog sira
10 ml zejtina
200 ml neutralne pavlake
3 kašike pinjola
50 g tvrdog sira
začini po želji
PRIPREMA
Izrendati tvrdi sir. U maloj šerpi izmiješati topljeni sir, zejtin i neutralnu pavlaku. Prokuvati ovu smjesu na blagoj vatri do ključanja. Smanjiti vatru i dodati u sos tvrdi sir i začine po želji. Prokuvati još tri minuta i isključiti.
Nježni preliv sa sirom je jedan od omiljenih dodataka raznim jelima. On obogaćuje jelo novim, pikantnim notama.
SAVJET
Izaberite sos u zavisnosti od toga šta ćete jesti. Na primjer, uz jela slabog ukusa odlično ide sos intenzivnog ukusa, za kuvano meso najbolje je opredijeliti se za kiselo-slatki, a za jela sa nježnim, nemasnim mesom pripremite bogat sos sa jakom aromom.
Izvor: uspesnazena.com