Objavljeno: 14.01.2018 u 20:38 | Hrana i piće, Lifestyle | Komentara:

7 sosova koji su bolji od kečapa i majoneza

Tzatziki sos

sosevi (4)

SASTOJCI

2 čena bijelog luka
1 krastavac
125 ml gustog jogurta
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
20 g peršuna

PRIPREMA

Usitniti bijeli luk. Krastavac oljuštiti i izrendati, a potom ocijediti. Sitno nasjeckati zelen. Pažljivo izmiješati sve sastojke u maloj činiji.

U Grčkoj nijedna trpeza ne prolazi bez tzatziki sosa. Kada probate ovaj sos, zasigurno ćete se zaljubiti u njega!

Kiselo-slatki sos

sosevi (5)

SASTOJCI

4 kašike vode
1 kašičica kukuruznog brašna
2 kašike šećera
2 kašike sirćeta
1 kašika paradajz paste
1 kašika soja sosa
3 kašike soka od pomorandže

PRIPREMA

U maloj posudi rastvoriti kukuruzno brašno u ključaloj vodi. U šerpi pomješati šećer, sirće, paradajz pastu, soja sos i sok od pomorandže. Dodati u šerpu smjesu od kukuruznog brašna i staviti na šporet. Kada proključa, skinuti sos sa šporeta. Sos se služi vruć.

Ovaj sos će da oživi slab ukus kuvanog mesa, a može da bude i odličan dodatak pečenom mesu.

Pesto sos

sosevi (6)

SASTOJCI

60 g bosiljka
2 čena bijelog luka
50 g parmezana
3 kašike pinjola
100 ml maslinovog ulja
Soli po ukusu

PRIPREMA

Oprati i prosušiti bosiljak. Krupno narezati očišćen bijeli luk. Na mali tanjir narendati parmezan. U blender staviti sve sastojke: bijeli luk, bosiljak (cijele stabljike), parmezan, pinjole, trećinu maslinovog ulja i prstohvat soli. Umutiti pesto, postepeno dodavajući ostatak maslinovog ulja da bi se dobila potrebna konzistencija. Obratiti pažnju: gotov pesto mora da bude homogen!

U Italiji se pesto sos jede sa špagetama, punjenim knedlama, uz fetučini. Često se stavlja na svinjske šnicle, piletinu ili na ribu pre pečenja, a dodaje se i u razne salate sa morskim plodovima.

Sos od sira

sosevi (7)

SASTOJCI

200 g topljenog sira
10 ml zejtina
200 ml neutralne pavlake
3 kašike pinjola
50 g tvrdog sira
začini po želji

PRIPREMA

Izrendati tvrdi sir. U maloj šerpi izmiješati topljeni sir, zejtin i neutralnu pavlaku. Prokuvati ovu smjesu na blagoj vatri do ključanja. Smanjiti vatru i dodati u sos tvrdi sir i začine po želji. Prokuvati još tri minuta i isključiti.

Nježni preliv sa sirom je jedan od omiljenih dodataka raznim jelima. On obogaćuje jelo novim, pikantnim notama.

SAVJET

Izaberite sos u zavisnosti od toga šta ćete jesti. Na primjer, uz jela slabog ukusa odlično ide sos intenzivnog ukusa, za kuvano meso najbolje je opredijeliti se za kiselo-slatki, a za jela sa nježnim, nemasnim mesom pripremite bogat sos sa jakom aromom.

Prethodna stranica

Izvor: uspesnazena.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: