Objavljeno: 28.05.2013 u 12:28 | Ideje i Savjeti | Komentara:

Prirodnim putem i jeftino: Najbolji načini da se riješite muha, štakora, žohara, mrava…

zohari-muhe-mraviPreparate za deratizaciju možete napraviti sami i to jednostavno i jeftino. Prije nego li se odlučite na prskanje svog doma otrovnim hemikalijama pokušajte se štetotičina riješiti ‘lijekovima’ napravljenim u kućnoj radinosti.

 

 

 

 
Mravi

Njih ćete se najlakše riješiti, vjerovali ili ne, kafom. Mravima je ona odbojna. Pospite kafu oko vrata i prozora i budite sigurni da će mravi izbjegavati vaš dom.

Muhe

Kako biste se oslobodili tih dosadnih leteći objekata pomiješajte klinčić, eukaliptus i cvjetove djeteline. Stavite ih u vrećicu i objesite na plafon, savjetuju Annie Bond, autorica knjige Better Basics for the Home i Gretchen Paluch, direktorica istraživanja EcoSMART, prenosi Net.hr

Naftalinski mirisi

U dom vam se uvukao miris naftalina? U vrećicu stavite prosušenu metvicu, papar, ružmarin, lavandu, lovor, cijele klinčiće i cedar. Vrećicu objesite u ormar i negodan miris naftalina nestat će zauvijek.

Štakori

Glodavce ćete otjerati ljutim okusima. Kašičicu tekućeg sapuna od metvice pomiješajte s pola kašičice kajenskog papra. Dodajte osam čaša vode i pripravak prospite uz rubove zidova.

Žohari

Zabiberite im! Da biste se riješili žohara u litru vode stavite dvije kašičice izuzteno ljutog sosa. Smjesu nanesite na problematična mjesta i budite sigurni da ih više nećete vidjeti.

Termiti

Kako biste se riješili ovih napasti pomiješajte četiri kašike marmelade, tri kašike konzervirane mačje hrane i kašiku borne otopine (niske toksičnosti). Stavite kašiku smjese na mjesta gdje su se termiti ugnijezdili i pazite da je vaš kućni ljubimac što dalje. ‘Radnici’ termiti će smjesu odnijeti u gnijezdo kako bi nahranili maticu i potomstvo. Možda ćete nakon nekog vremena morati ponoviti postupak, ali vjerujte da će invazija biti puno manja.

Stjenice

Annie Bond i Gretchen Paluch preporučuju kašičicu paprene metvice i ulja od ružmarina koje ćete pomiješati s dvije šoljice vode. Preparat raspršite po dušeku i po podu oko kreveta.

Buhe

Tepihe pospite sodom bikarbonom i solju te ostavite preko noći, a potom usisajte. Možete koristiti i mješavinu vode i limunovog soka.

Izvor: bh-index.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: