Objavljeno: 04.06.2015 u 7:33 | Biznis, Featured | Komentara:

ZA GODINU DANA SAM OD PLATE KUPILA STAN I KOLA: Priča Srpkinje koja je otišla da radi u Norvešku

- Od 2012. godine živim u Dramenu, jer sam dobila stalan posao kao medicinska sestra specijalista. Prezadovoljna sam životom – poručila je Srpkinja koja radi kao medicinska sestra u Norveškoj.

Foto: Wikipedia/Clemensfranz, Flickr/aranjuez1404

Foto: Wikipedia/Clemensfranz, Flickr/aranjuez1404

Branka Mirić koja je po zanimanju medicinska sestra, 2010. godine se preselila u Norvešku i trenutno radi u jednoj zdravstvenoj ustanovi na odjeljenju produžene zdravstvene njege, a postala je i instruktor za kurseve o tome kako se procjenjuje stanje pacijenata, dok je skoro predložena za predstavnika klinike u sestrinskoj komori.

Prema njenim riječima, velika je razlika između medicinske sestre u Srbiji i one u Norveškoj, jer je tamo ta profesija poštovana i od njih se očekuje da doprinesu liječenju pacijenta, predlažu postupke liječenja, rehabilitacije i prate dejstvo terapije, piše “Politika”.

– Odmah sam dobila licenu za medicinske sestre jer sam imala visoko obrazovanje i specijalizaciju. Norveški jezik sam učila u Beogradu, a posao sam dobila preko jednog biroa za zapošljavanje i imala sam ugovor na dvije godine. Radila sam u tri različite ustanove – kaže Branka i dodaje:

– Od 2012. godine živim u Dramenu, jer sam dobila stalan posao kao medicinska sestra specijalista. Prezadovoljna sam jer sam prije dvije godine uspela da kupim stan, auto i sve neophodne stvari i to od plate. Dolazim u Beograd nekoliko puta godišnje i mogu da priuštim razna putovanja. Mislim da je to dovoljan razlog da se napusti Srbija, jer od sestrinske plate ne može da se preživi u našoj zemlji, a ni da se djeca školuju.

Kako ona kaže, ranije nikada nije pomislila da će doći trenutak kada će ona napustiti svoju zemlju.

Inače, u poslednje vrijeme, medicinske sestre najviše odlaze u skandinavske zemlje i Njemačku, a ukoliko se taj trend nastavi, situacija će biti slična kao sa ljekarima, odnosno, neće imati ko da brine o bolesnim pacijentima.

Izvor: www.politika.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: