Objavljeno: 21.10.2015 u 19:56 | Featured, Pouke i poučne priče | Komentara:

Vrijedi odvojiti minut: Priča o dječaku koji je imao lošu narav!

Bio jedan dječak koji je imao lošu narav. Otac mu je dao vreću punu eksera i rekao mu da svaki put kada pobijesni i izgubi kontrolu nad sobom, ukuca jedan u ogradu.

ekser

Prvog dana, dječak je zakucao tridesetak eksera. Tokom sljedećih nekoliko mjeseci naučio je kontrolisati svoj bijes i broj zakucanih eksera se smanjivao.

Otkrio je da je lakše kontrolisati svoju narav nego zakucavati eksere u ogradu.

Napokon je osvanuo dan u kojem dječak nije ni jedan esker zakucao u ogradu. Otišao je ocu i rekao mu kako tog dana nije pobijesnio.

Otac mu je tada rekao:
- Svakog dana kada uspiješ da kontrolišeš svoje ponašanje, iz ograde iščupaj po jedan ekser.
Dani su prolazili i jednog dana dječak je bio u stanju da kaže svom ocu da je izvadio sve eksere. Otac je uzeo sina za ruku i odveo ga do ograde.

Tada mu je rekao:
- Dobro si to uradio sine moj, ali pogledaj sve te rupe u ogradi! Ograda više nikada neće biti ista. Kada u bijesu kažeš neke stvari, one ostavljaju ožiljak, kao što su ove rupe u ogradi. Možeš čovjeka ubosti nožem i izvući nož i poslije toga nije važno koliko puta kažes da ti je žao – rane ostaju. Verbalna rana je isto toliko bolna kao i fizička.

izvor: internet

( Moj.ba )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: