Objavljeno: 17.04.2014 u 19:33 | Auto & Moto | Komentara:

Gadafijeva raketa džamahirije. Ovako izgleda najbezbjedniji auto na svijetu

Nije mnogo poznato da je pokojni libijski lider, pukovnik Muamer Gadafi krajem prošlog vijeka dizajnirao automobil u stilu Jamesa Bonda, za koji su tada u Libiji tvrdili da je najbezbjedniji na svijetu.

rocket10

Automobil je predstavljen 1999, na proslavi 30-godišnjice vojnog puča kojim je Gadafi došao na vlast.

Saroukh el-Jamahiriya (libijska raketa, raketa džamahirije), je dizajnirana kao limuzina koja može da primi 5 putnika, sa aerodinamičnim linijama konvencionalnih modela, sa prednjim i zadnjim dijelom u obliku rakete.

Untrašnjost ovog automobila je bila opremljena sa dosta vazdušnih jastuka, elektronskim odbrambenim sistemom i posebnom zaštitom pri čeonom sudaru.

Svi bezbjednosni dodaci su postavljeni prema Gadafijevim zamislima, a ime, iako provokativno, je trebalo da naglasi da “za razliku od raketa koje drugi proizvode da bi ubijali, libijska treba zaštiti ljudski život”.

Posljednja prototip verzija “rakete” predstavljena je 2009 i imala je 3.0-litarski V6 benzinski motor, a glavna karakteristika je bila činjenica da je mogla da pređe oko 200 km sa probušenom gumom.

Izgradnja fabrike koja bi proizvodila “raketu džamahirije” počela je u oktobru 2009. godine u Tripoliju.

Foto:

Izvor: autosnova.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: