Objavljeno: 12.03.2014 u 16:05 | Auto & Moto | Komentara:

Fenomenalno: Sa ovim autom ići ćete na benzinsku pumpu jednom u životu!

Na Internetu su nedavno osvanule fotografije koncept modela brendiranog kao “Cadillac Thorium Concept”, iako na zvaničnom sajtu proizvođača nema nikakvih informacija na tu temu.

01_cad_wthor_fcon

Ipak, od polemisanja da li je samo riječ o animaciji nekog dokonog kompjuterskog programera, mnogo su zanimljiviji podaci dostavljeni uz fotografije. Naime, u pitanju je automobil čiji se rezervoar dopunjuje jednom u sto godina! Naravno, on nema klasičan rezervoar, već neku vrstu reaktora koji funkcioniše na torijum.

03_cad_wthor_fcon

U pitanju je neka vrsta nuklearnog goriva koja je znatno manje radioaktivno od uranijuma, a po ocjenama brojnih stručnjaka, sadrži još više energije. Ipak razvoj torijumskih reaktora, po procjeni istih stručnjaka nije sproveden do kraja jer ovaj materijal nije pogodan za vojne potrebe. Mnogi se slažu da ova tehnologija ima potencijal ukoliko se u nju uloži, a bila bi daleko ekološki podobnija od trenutnih reaktora na osiromašeni uranijum.

05_cad_wthor_fcon

Ipak, za pretpostaviti je da se torijumski reaktori ne bi ugrađivali u automobile, već bi bili korišteni kao velike elektrane za proizvodnju električne energije. Potom bi ta energija bila korištena u automobilkoj industriji za električne modele, ili za proizvodnju vodonika, koji je još jedno od alternativnih goriva u čiji razvoj je veliki broj proizvođača automobila uložio velika sredstva.

Izvor: topspeed.telegraf.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: