Objavljeno: 24.04.2014 u 9:10 | Auto & Moto | Komentara:

Beograđanin napravio Jugo 45 sa avionskim kokpitom

Pritisak na jedan, drugi, treći prekidač na „overhedu“, pale se desetine dugmića i lampica na kontrolnoj tabli i Ljubiša Poljak svojim putnicima želi prijatnu vožnju u „Daglasu 45“. Ako ste pomislili da govorimo o najnovijem tipu nebeske letilice, varate se. Reporteri „Alo!“ zapravo su se provozali Adom Ciganlijom u 20 godina starom „jugu 45“!

yugo-kokpit-avion

Dok se pozdravljamo sa Ljubišom, radoznali prolaznici zaviruju u starog „jugića“ i oduševljeno prebrojavaju dugmiće i uređaje kojima je penzionisani automehaničar „nabudžio“ svoju mašinu.

” Čovječe, vidi ovo… Je l’ možemo da slikamo?” – pita mladić dok drugarima pokazuje mjerač pritiska goriva. Ponosni vlasnik nije iznenađen ljubopitljivošću prolaznika.

“Uglavnom tako reaguju. Nedavno je policajac stajao pored mene na semaforu i, kad je vidio, brzo je otvorio prozor, pa kaže: “Šta ti je to, čovječe?”- priča Ljubiša.

Ovaj šezdesettrogodišnji zaljubljenik u avione nikada nije prežalio što mu majka nije dozvolila da se školuje za aviomehaničara. Ipak se nije oprostio od dječačkog sna i svoje slobodno vrijeme je posvetio pravljenju avionske kabine u sopstvenom automobilu.

“Sve mora da bude kao u avionu. Malo spavam i uveče uz pivo sjednem u radionicu, pa polako… Rupe na aluminijumskoj tabli sam ručno bušio, neke lampice i prekidače sam imao odranije, nešto dobijem, a nešto i kupim – objašnjava majstor Ljuba.

„Daglas 45“, kako je Ljubina žena Stana krstila neobičnog „juga“, može da se pohvali djelovima sa nekoliko automobila, kamiona, aviona, helikoptera.

“Kilometar sat je iz „iveka“, lampice su iz helikoptera MI2… Ugradio sam mu ručni gas, mehanički indikator kvarova koji danas imaju samo bolji automobili… Čak imam i štopericu, da mjerim vrijeme kad čekam ženu ispred radnje” – našalio se Ljubiša.

Iako je osam mjeseci proveo uljepšavajući svog mezimca, kaže da na njemu tek treba da se radi.

“Moj kolega Nemanja, inače pilot, treba da mi donese tablu iz aviona i zadao mi je domaći zadatak. Dakle, nastaviće se” – obećao je kroz smijeh automehaničar.

Volan iz kultnog filma

Zanimljivo je da je volan koji je Ljubiša ugradio u svoju verziju aviona baš onaj kojim je Gaga Nikolić kao Urke upravljao „fijatom 132“ u kultnom filmu „Posljednji krug u Monci“, čiji nastavak će uskoro biti snimljen.

“Taj volan sam dobio davno, a na njemu čak i piše “Monca” – kaže Ljubiša.

Izvor: alo.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: